Dünya

ABD: Rusya, Olimpiyatlar bitmeden Ukrayna’yı işgal edebilir

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin Olimpiyatları bitmeden Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlayabileceğini söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Beyaz Saray’da düzenlediği basın brifinginde, Ukrayna krizine ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi.

Sullivan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgal konusunda net olarak karar verdiğini şu anda söyleyemeyeceklerini, ancak işgalin her an başlayabileceği konusunda ellerinde güçlü istihbaratlar olduğunu kaydetti.

“İşgal Olimpiyatlar bitmeden başlayabilir”

Putin’i rasyonel davranıp işgalde vazgeçmeye davet ettiklerini belirten Sullivan, “İstihbarat raporlarına girmeyeceğim ancak daha önce (işgalin) Çin olimpiyatlarından sonra olabileceği spekülasyonunun aksine şu anda açıkça söyleyebilirim ki Olimpiyatlar bitmeden başlayabilir.” değerlendirmesini yaptı.

Ruslar Kiev’e ani bir saldırı düzenleyebilir

ABD ile NATO müttefiklerinin olası bir işgal karşısında en ağır yaptırımlar ve diğer yollarla Rusya’ya karşı tepkisini ortaya koyacağına vurgu yapan Sullivan, “Eğer Rusya askeri adımı seçerse müttefiklerimiz ve ortaklarımızla beraber kararlı bir şekilde karşılık vermeye hazırız; tepkimiz ağır ekonomik yaptırımları, NATO ve ABD askeri unsurlarının NATO’nun Doğu Kanadı boyunca yapacağı değişimleri ve Ukrayna’ya devam edecek desteğimizi kapsıyor.” dedi.

Rusların Ukrayna’ya önce hava ve füze saldırıları yapıp ardından kara operasyonuyla işgalin devam etmesini beklediklerini söyleyen Sullivan, özellikle hava saldırılarında ağır sivil kayıpları olabileceğini ifade etti. Olası bir işgal durumunda Ukrayna sınırı içindeki köprü ve yolların kapanacak olması nedeniyle sivillerin tahliyesinin mümkün olamayacağına dikkat çeken ABD’li danışman, durumun her an kötüleştiğini belirtti.

 

Sullivan ayrıca, Rusların Kiev’e yönelik ani bir saldırı ile Ukrayna’nın başkentini ele geçirmek isteyebileceklerini iddia etti.

“24 ila 48 saatlik süre çok önemli, işgal her an başlayabilir”

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı, gelecek 24 ila 48 saatlik sürenin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “(Ukrayna’da) İşgal her an başlayabilir, Ukrayna’daki tüm Amerikalılara ülkeyi derhal terk etmesi çağrısı yapıyoruz. Geleceği öngörmemiz mümkün değil fakat risk oldukça yüksek. Eğer Ruslar işgale başlarsa herhangi bir tahliye operasyonu olmayacak.” şeklinde konuştu.

Biden’ın Putin ile krizi ele almak üzere yakın zamanda bir telefon görüşmesi de yapacağını kaydeden Sullivan, görüşmenin ne zaman olacağını ise söylemedi.

Diplomasi yolunun halen açık olduğuna ve Putin’in bu yolu seçmesini istediklerine işaret eden Sullivan, “(Putin’in) Nihai bir karara vardığını söylemiyoruz fakat Rusya’nın Ukrayna’yı kapsamlı şekilde işgal etmesi için tüm güçleri oraya yığdığına inanıyoruz.” dedi.

“Amerikalılar ve Ruslar birbirine ateş açarsa bu dünya savaşı olur”

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’daki Amerikalıların ülkeyi derhal terk etmesi çağrısı yapmıştı.

 

Biden, tahliye için bu ülkeye asker göndermeyeceklerinin altını çizmiş ve “Amerikalılar ve Ruslar birbirine ateş açarlarsa bu bir dünya savaşı olur.” demişti.

Pekin Olimpiyatları

2022 Pekin Kış Olimpiyatları 4 Şubat’ta başladı, 20 Şubat’ta sona erecek.

İngiltere: Rusya Ukrayna’yı her an işgal edebilecek durumda

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rus askerlerinin nizamının, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin “her an” gerçekleşebileceği yönündeki ABD’nin değerlendirmesini doğruladığını ancak son diplomasi adımlarının gerginliği azaltmaya yardımcı olacağını umduğunu söyledi.

Ukrayna’nın işgalinin, hem Ukrayna hem Rusya hem de Avrupa’nın güvenliği açısından neden olabileceği trajik sonuçlar konusunda net olduğunu ifade eden Wallace, Rus Bakan’ın kendisine Ukrayna’yı işgal etmeyeceklerine dair güvence verdiğini aktardı.

Wallace, “NATO’nun bir savunma ittifakından daha fazlası olduğu” yönündeki algıları ele almak için “güven artırıcı önlemlere” de baktıklarını belirtti.

Ukrayna’nın işgali

Wallace, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin “her an başlayabileceği” yönündeki sözlerinin hatırlatılıp, kendi değerlendirilmesinin sorulması üzerine, “Hem Belarus hem de Ukrayna’daki 100 binin üzerindeki Rus kuvvetinin nizamı, açıkçası bu büyüklükteki bir kuvvete bir dizi eylemde bulunma yeteneği veriyor, buna her an komşu bir ülkeyi işgal etmek de dahil.” diye konuştu.

NATO’nun bir işgalin “trajik sonuçları” olacağını açıkça belirttiğini ve gerginliği azaltmak için ellerinden gelen her yolu deneyeceklerini ifade eden Wallace, o yüzden de Moskova’yı ziyaret ettiğini aktardı.

 

Görüşmesinin Rusya’yla ilişkilerde “daha iyi bir atmosfere” yol açtığına inandığını belirten İngiliz Bakan, “Rus hükümetinden Ukrayna’yı işgal etme niyetlerinin olmadığını açıkça duydum, ayrıca bazı endişelerini dinledim.” dedi.

Dün İngiliz Dışişleri Bakanı Liz Truss ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov arasında gerçekleşen ve Lavrov’un mevkidaşını argümanlarına “sağır” olmakla suçladığı gergin görüşme de sorulan Wallace, kendisinin görüşmesinde “kesinlikle sağırlık veya körlük olmadığını” söyledi.

Wallace, “Biz Savunma Bakanlarıyız, çatışmada olanların sonuçlarının sorumluluğunu taşıyoruz. Ben ve Genelkurmay Başkanı, silahlı kuvvetlerden sorumluyuz ve herhangi bir şey ters giderse nihai bedeli ödeyenler biz oluruz. Bu profesyonel Rus ordusunda da farklı değil.” dedi.

Bu yüzden sorunları çözmenin ikisin de çıkarına olduğunu kaydeden İngiliz Bakan, görüşmenin “gerilimi düşürmeye katkıda bulunduğunu umduğunu”, ancak “ikisi arasında hala alınacak önemli bir yol olduğunu” söyledi.

 

TRT

 

Bir yanıt yazın