Manşet

Altuğra: KKTC’de bugüne kadar 57 hastaya böbrek nakli yapıldı

Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra, Dr.Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ni ziyaret ederek hastanede gerçekleştirilen böbrek nakilleri konusunda açıklamada bulundu.

2015 yılından bu yana ülkede organ nakillerin başarı ile gerçekleştiğini kaydeden Altuğra, dün ve bugün Dr.Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde iki böbrek nakli operasyonu yapıldığını söyledi.

Dün yapılan operasyonun başarı ile tamamlandığını kaydeden Altuğra, bugünkü operasyonun da başarılı bir şekilde devam ettiğini belirterek bugün itibarı ile 57’nci hastaya böbrek nakli gerçekleştirildiğini belirtti.

Altuğra, “ organ nakillerinin sağlanması hayati önem taşımaktadır. İnsanların daha sağlıklı yaşamaları adına organ bağışçılarının da bu özverili gönülden gelen davranışlarından dolayı bir diğer insana umut olmalarını da ayakta alkışlamak istiyorum. Tüm hekimlerimizin ellerine sağlık diyorum” dedi.

Altuğra, operasyonlarının gerçekleşmesinde tamamen gönüllülük esasına göre tüm yüreğini ortaya koyarak ülkeye gelen Prof. Dr. Fazıl Tuncay Aki’ye ve Ürolog Dr. Necmi Bayraktar ve ekibi, Nefrolog Ahmet Behlül ve ekibine teşekkür etti.

Prof .Dr. Fazıl Tuncay Aki’ de 2015 yılında Kıbrıs’da böbrek nakillerine başlandıklarını belirterek organ nakillerinin tıbbın ulaştığı en son noktadan biri olduğunu söyledi.

Prof Dr. Fazıl Tuncay Aki “ canlı vericisi olan herkes nakil olabilir ama canlı vericisi olmayan bir insan organ nakli olamaz. Kadavra dediğimiz ölmüş kişilerden nakil yapmazsanız eğer tedavi olabilecek hastalarımızı organ bulamadığınız için kaybedebilirsiniz. Çünkü hiçbir ülke kendi kadavra organını başka ülke ile paylaşmaz. Dolayısı ile bizim yola çıkış sebebimiz buydu. Türkiye ile Kıbrıs çok yakın aynı kandan aynı candan gelen ülkeler. Dolayısı ile vericisini alıp da buradan Türkiye’ye giden herkes nakil olabilir”

Kıbrıs halkından organ bağışı oranlarının çok yüksek olduğunu gördüklerini de kaydeden Prof . Dr. Aki, ölmüş kadavradan yapılan nakillerde dünya standartlarının üzerinde bir başarı elde edildiğini de vurgulayarak bunun nedeninin de muhtemelen genetik olarak birbirine yakın insanlar arasında nakil yapılması olduğunu söyledi.

Konuşmasında Kıbrıs halkına teşekkür de eden Prof. Dr Aki, “ benim bugünlerde burada olmamın sebebi aslında biraz da gözlem oluyor. Hem cerrahi ekibimiz hem nefroloji ekibimiz son derece başarılı” dedi.

Prof .Dr. Aki, “Benim Kıbrıs halkından talebim şu Organ bağışın alan desteklerine devam etsinler ki tedavi edilebilecek bir hastalık nedeni ile hastalarımızı organ kıtlığı nedeni ile kaybetmeyelim” sözleri ile son verdi.

Bakan Altuğra açıklamanın ardından dün böbrek Nakli gerçekleştirilen hastayı da ziyaret etti. Altuğra söz konusu hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu da belirtti.

Bir yanıt yazın