Türkiye

Çavuşoğlu:

Türkiye Dişişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Roma’da 8’incisi düzenlenen MED Akdeniz Diyalog Forumu’na katıldı.
Forum kapsamında “Özel Diyalog” oturumuna iştirak eden Çavuşoğlu, bölgesel ve uluslararası gelişmelere dair soruları yanıtladı.
Doğu Akdeniz’de gelişmeler ve bölgede istikrarın nasıl olabileceğine dair soruya karşılık Bakan Çavuşoğlu, “Biz Türkiye olarak eşit paylaşıma inanıyoruz. Neden Türkiye harekete geçti. Çünkü Türkiye’yi dikkate almıyorlar. Biz harekete geçtik. Biz kıta sahanlığımızı BM’ye kaydettirdik ve AB’ye bunu beraber yapalım çağrısında bulunduk. Nasıl adil paylaşımı sağlayabiliriz? Türkiye, buna hazır” dedi.
Çavuşoğlu, Türkiye’nin her zaman barış, diplomasi yoluyla işleri yürütmeye
Çalıştığını kaydederek, Yunanistan’ın ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nın de bunu anlaması gerektiğini vurguladı.
“Onlarla konuştuğunuzda bu hidrokarbon gelirleri konusunda Kıbrıslı Türkler’in hakları olduğunu söylediğimizde, bunu kabul ediyorlar ama iş, masada somut adım atmaya geldiğinde ‘belki sonra, belki sonra’ diyorlar” diyen Bakan Çavuşoğlu, Avrupa Birliği’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Doğu Akdeniz konusundaki ‘EastMed’ konferansı teklifine olumlu yanıt vermesi gerektiğini kaydetti.
Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, “Tüm kıyı devletleri ve enerji şirketleri olan devletler katılabilir. Türkiye eşit paylaşımdan yana. Ama aynı zamanda, bizim sorumluluğumuz, Türkiye ve KKTC‘nin haklarını korumak” dedi.
Çavuşoğlu, İsrail ile Lübnan’ın deniz sınırlarını belirlemeye yönelik imzaladığı anlaşmanın da KKTC’nin önerisiyle aynı doğrultuda olduğunu sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın