EkonomiManşet

Çeyrek altın ne kadar oldu?

Altın fiyatları, Rusya’nın Ukrayna ile ilgili yarattığı jeopolitik belirsizliklerle bu hafta inişli çıkışlı bir seyir izledi. Salı günü 8 ayın zirvesinden gerileyen değerli metal, perşembe günü yeniden yükselişe geçti.

Dolar kurundaki yatay seyirden dolayı küresel altın fiyatlarındaki hareketleri takip eden gram altın, perşembe günü 830 lira seviyesinde işlem görüyor.

Çeyrek altın 1.360 liradan, Cumhuriyet altını ise 5.597 liradan satılıyor.

Yatırımcıların Ukrayna’dan kaynaklanan jeopolitik gerginliklere ağırlık vermesiyle yükselişe geçen ons altın, salı günü 8 ayın en yüksek seviyesine 1.878 dolar civarına tırmanmıştı. Rusya’nın tansiyonu düşüren açıklamaları sonrasında yüzde 1’e yakın değer kaybeden ons altın, perşembe günü yeniden yükselerek 1.895 dolar seviyesinde bulunuyor.

Dün, Rusya ve ABD’nin Ukrayna ile ilgili çelişkili açıklamaları sonrası konuyla ilgili artan belirsizlikler ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) toplantı tutanaklarının beklenenden daha az şahin bir tablo ortaya koyması emtia piyasalarına talebi arttırdı.

Tutanakların, Fed Başkanı Jerome Powell’ın yönlendirmeleriyle uyumlu olması ve beklenenden daha “şahin” bir görünüm ortaya koymamasının ardından, tahvil piyasasında Fed’in martta 50 baz puanlık faiz artırımına gitme ihtimali yüzde 40 seviyelerine bulunuyor. Bankanın, ilkini mart ayında olmak üzere yıl genelinde toplamda 150 baz puanlık faiz artırımına gitmesi bekleniyor.

Uzmanlar, Rusya-Ukrayna krizine ilişkin haber akışının gündemin odağında kalmaya devam ettiğini belirterek, para politikaları tarafında ise bugün G20 finans liderlerinin bir araya geleceğini kaydetti.

Bir yanıt yazın