ManşetSağlık

Covid-19’a karşı ‘HAP’ geliştirildi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MIT) bilim insanlarının bildirdiğine göre, Covid-19’a karşı aşılanmamış insanların yüzde 10’u iğne korkusu nedeniyle aşı olmuyor. Pfizer/BioNTech ve Moderna tarafından Covid-19  aşılarında kullanılan teknoloji olan mRNA yöntemini kullanarak yaban mersini boyutunda bir tablet aşı geliştirdiler.

Son dokunuş sindirim sistemi için. Sırada insan üzerindeki deney

Daha önce, mRNA içerikli ilaçlar, insan sindirim sisteminin asidik yapısı nedeniyle ağızdan uygulanamıyordu. Ancak uzmanlar yeni hapın sindirim sisteminin geri kalanını atlayarak içeriğini doğrudan midenin iç kısmına boşaltabileceğini umuyor.  Araştırma ekibi, hapın Covid-19 aşılarına benzer bir bağışıklık tepkisi oluşturmak için kullanılıp kullanılamayacağını insanlar üzerinde test etmeyi planladıklarını duyurdu.

Bununla birlikte araştırmacılar, Matter adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma kapsamında 150 mikrogram mRNA (Pfizer/BioNTech aşısında mRNA miktarının beş katı) içeren hapı domuzlara başarılı bir şekilde verdi.

Çalışmanın yazarlarından Prof. Dr. Giovanni Traverso, oral bir ilaç yoluyla mRNA’yı korumanın bir yolunun geliştirilmesinin, mide ülseri gibi diğer sağlık sorunları içinde yeni tedavi yollarının kapılarını açtığını söyledi.

Traverso, “”Nükleik asitler, özellikle RNA,sindirim sisteminde bozulmaya karşı son derece hassas olabilir. Bu zorluğun üstesinden gelmek, oral yoldan potansiyel aşılama da dahil olmak üzere terapiye yönelik birden fazla yaklaşımın yolunu açıyor” diye konuştu.

AŞI OLARAK KULLANILMASI İÇİN YETERLİ BULGUYA ULAŞILDI

Ardından araştırmacılar, proteinin domuzların  mide hücrelerinde üretildiğini, ancak diğer organlarda üretilmediğini buldular . Ancak çalışmanın bir diğer yazarı olan Dr. Alex Abramson, hapın oral aşı olarak kullanılması açısından bunun yeterli olabileceğini söyledi. Abramson, “Gastrointestinal sistemde birçok bağışıklık hücresi vardır ve gastrointestinal sistemin bağışıklık sistemini uyarmak, bir bağışıklık tepkisi yaratmanın bilinen bir yoludur” dedi.

Bir yanıt yazın