Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar: Karadeniz doğal gazını karaya taşıyacak boruların denize indirilmesini memnuniyetle karşılıyoruz

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Filyos’ta Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni ile Karadeniz gazının karaya taşınması konusunda yazılı açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı açıklamasında, Karadeniz doğal gazını karaya taşıyacak boruların denize indirilmesiyle, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı hedefinde önemli bir evreye gelmesini büyük bir memnuniyetle karşıladığını kaydetti.

“Bu vesileyle, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsında tüm Türkiye’yi Filyos’ta Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni dolayısıyla şahsım ve halkım adına kutlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin şu ana kadarki en büyük doğal gaz keşfi olan Karadeniz gazının karaya taşınmasının hayırlara vesile olmasını temenni ederim” diyen Tatar, Doğu Akdeniz’in en güçlü ülkesi konumundaki Türkiye Cumhuriyeti’nin her geçen gün daha da güçlenmesinin Kıbrıs Türk halkı için önemini yineledi.

Cumhurbaşkanı açıklamasında, Kıbrıs Adası etrafındaki doğal kaynaklar konusunda Rum liderliğinin atmakta olduğu tek yanlı adımların gerginliğe sebep olduğunu vurgulayarak, Rum tarafının, zaten gerginliğin hâkim olduğu bölgede, bunu artıran tek yanlı faaliyetlerine destek verilmesinin, adada güven yaratma çabalarını ortadan kaldıracağı gibi bölgeye ek sorunların taşınmasına da neden olacağı söyledi.

Doğal kaynakların gerilim ve çatışma alanı yerine bölgesel iş birliğine ulaşmak için bir araç olmasını temenni ettiğini de vurgulayan Cumhurbaşkanı, bölgede refah ve istikrarın tesis edilmesine yönelik olarak, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Doğu Akdeniz Konferansı” önerisinin halen masada olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk tarafının Rum tarafı ile eşit statüde, ilgili diğer ülkeler ve paydaşlarla katılacağı bu konferansı, gereken iş birliğinin oluşturulması için bulunmaz bir fırsat olarak da nitelendirdi.

 

Bir yanıt yazın