KıbrısManşet

Cumhurbaşkanlığı: “Hayal kırıklığı”

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Avam Kamarası Başkanı Hoyle’nin, Birleşik Krallık’ın bir  temsilcisi olarak yaptığı Kıbrıs ziyaretinde, Sadece Güney Kıbrıs’ı ziyaret edip, ülkemizi ziyareti için yapılan daveti dikkate almayarak icabet etmemesini eleştiren açıklamalarda bulundu.

Açıklama şu şekilde;

“Bilindiği üzere, Avam Kamarası Başkanı Sir Lindsay Hoyle, Kıbrıs’a bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Cumhurbaşkanlığı, ziyareti çerçevesinde Sir Lindsay Hoyle’ye görüşme daveti yapmış, çeşitli sivil toplum kuruluşları da bu yönde çağrıda bulunmuştur. Ancak Hoyle’nin bu davete icabet etmeyerek sadece Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulunması, tarafımızda hayal kırıklığına neden olmuştur.

Kıbrıs’ta sürdürülebilir bir uzlaşıdan yana olduğunu her vesileyle ifade eden Birleşik Krallık ve temsilcilerinin, özellikle garantör ülkelerden biri olarak Kıbrıs’ta müktesep eşit haklara sahip iki tarafa da eşit muamele yapmaları gerekirken, Kıbrıs Türk tarafının eşitliğini gözetmemesi kabul edilebilir değildir. İki tarafa eşit söz hakkı/imkânı tanınmaması ve doğal/müktesep egemen eşitliklerine saygı gösterilmemesi, Kıbrıs Adası’nda ve bölgemizde ihtiyaç duyulan iş birliği, güvenlik ile istikrara değil; sürdürülemez olduğu kabul edilen statükonun devamına hizmet etmektedir.
Şayet Birleşik Krallık Kıbrıs’ta adil, gerçekçi ve sürdürülebilir bir uzlaşıdan yana olma konusundaki söylemlerinde samimiyse diyalog ve temaslarında, tarafların mutlak eşitliği ilkesini gözeten bir tutum sergilemelidir.”

Bir yanıt yazın