Dünya

DSÖ’den Avrupa’da Covid 19 açıklaması “Virüsün kontrol altına alınma ihtimali yükseldi”

Dünya Sağlık Örgütü , Avrupa’daki corona virüsün gidişatı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

DSÖ, Avrupa’nın Covid pandemisinde ‘oyun sonuna’ girdiğini söylerken, corona virüs ölümlerinin sayısının sabitleşmeye başladığını söyledi.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, Avrupa’daki ülkelerin üç faktör sayesinde Covid-19 bulaşmasını kontrol altına almaları için fırsat olduğunu söylerken, “Aşılama ve doğal enfeksiyon nedeniyle yüksek düzeyde bağışıklama, virüsün daha sıcak havalarda daha az yayılma eğilimi ve Omicron varyantının daha düşük şiddeti” nedeniyle virüsün kontrol altına alınma ihtimalinin yükseldiğini aktardı.

Kluge, “Bu daha yüksek koruma dönemi, bize kalıcı refah getirebilecek bir ateşkes olarak görülmelidir” dedi.

Avrupa Bölge Direktörü, başka bir varyant ortaya çıksa bile kıtadaki sağlık yetkililerinin, diğer halk sağlığı müdahaleleriyle birlikte aşılama ve üçüncü doz uygulamalarının devam etmesi sayesinde kontrol altında tutabilmesi gerektiğini aktardı.

Bilim insanları ise, dünya nüfusunun çoğunluğu aşılanmadıkça, Covid-19’un yayılmaya devam etme fırsatlarının daha ölümcül ve daha bulaşıcı formlara dönüşebileceği anlamına geleceği konusunda uyarıda bulundu.

İngiltere ve Danimarka da dahil olmak üzere Avrupa’daki birçok ülke, Omicron varyantının zirveye ulaştığını söyledikten sonra neredeyse tüm corona virüs kısıtlamalarını kaldırdı. İspanya da başta olmak üzere birkaç ülke ise Covid-19’u daha çok mevsimsel grip gibi ele alınabilecek endemik bir sorun olarak kabul edip etmemeyi düşünüyor.

 

 

 

Bir yanıt yazın