Manşet

Ertuğruloğlu:Rum tarafının, güven yaratmak için tüm Ada’yı temsil etmediklerini kabul etmeleri gerekir

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Güney Kıbrıs’ta Rum Temsilciler Meclisi Savunma Komitesi’nin Fransa’dan 6 adet savaş helikopteri alımı için ek ödeneğe onay vermesi konusunda ’ye değerlendirmelerde bulundu.

Ertuğruloğlu, Rumların sözde çok iyi niyetli ve samimi olduklarını göstermeye çalıştıkları bir ortamda Ağustos 2020’de yaptıkları bir anlaşma sonucunda Meclis Savuma Komitesi’nde Rum Milli Muhafız Ordusu’na 6 savaş helikopteri alınmasının yetkisinin çıktığını anlattı.

Tahsin Ertuğruloğlu, konunun bunla bitmediğini, Rum tarafının toplamda 12 adet savaş helikopteri alacağını belirtti.

Ertuğruloğlu “Bu olayın kendiden daha önemli boyutu zamanlamasıdır. KKTC içerisinde de Rumların sözde Güven Yaratıcı Önlemler paketine yönelik olumlu bakış açısı sergileyen arkadaşların, kendi hükümetlerini eleştirircesine ortaya koydukları tavır bir kere daha değerlendirmeleri gereken bir tavır olarak ortaya çıkmıştır” dedi.

Güven Yaratıcı Önlemler konusuna da değinen Dışişleri Bakanı Ertoğruloğlu, Rumların sanki yeniymiş gibi ortaya attığı önerilerin tek amacının Rumların devlet, Kıbrıs Türk Halkı’nın da o devletin bir toplumu statüsünü pekiştirmek olduğunu söyledi.

Ertuğruloğlu “Bunun neresinde Güven Yaratıcı Önlem özelliği vardır ben bunu anlamakta zorlanıyorum” diye konuştu.

Rum tarafı, Güven Yaratıcı Önlemler hakkında eğer samimi ise tüm Ada’yı temsil etmedikleri gerçeğini kabul etmeleri gerektiğini söyleyen Ertuğruloğlu, güven artırmanın böyle bir adımla başlayacağını vurguladı.

Ertuğruloğlu “Bütün Ada’yı temsil ettiklerini öne sürerek bir de güya bizimle güven yaratıcı önlem görüşerek iyi niyetli olduklarını göstermeye çalışmaları oyununa gelmeyeceğimizi bir kere daha vurgulamak isterim ve kendi içimizde Rumların bu ayak oyunlarına bu samimiyetsiz, sahte politikalarına prim vermeme boyutunda kendi siyasi yapımızı bir kez daha uyarmak istiyorum” dedi.

KKTC’nin karşı bir öneri paketi sunacağını bununla ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade eden Ertuğruloğlu, bu paketin içeriğinin en önemli boyutunun ise tarafların egemen eşit statülerinin kabul edilmesi boyutu olduğunu söyledi.

Ertuğruloğlu iki egemen eşit devletin varlığı temelinde Güven Yaratıcı Önlemlerin gerçek Güven yaratıcı önlemler olacağını ve Ada’da anlamlı ve netice alıcı bir sürecin gündeme gelmesini sağlayabileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Bizim sunacağımız tekliflerimizin özünün ne olduğunun ön plana çıkması lazım. Bu öz de iki tarafın egemen eşit statülerinin kabulü ve bu zeminde ilişkilerin geliştirilmesidir. Bu asla gözden kaçırılmaması gerekir. Bu olmadığı sürece de herhangi bir sürecin ve görüşmenin gündeme gelmesi söz konusu olmayacak” dedi.

Bir yanıt yazın