Dünya

Fransa’da kritik seçim günü

Fransa’da halk cumhurbaşkanını seçmek için bugün sandık başına gidiyor..

Fransa’da cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu yapılıyor.

Seçmen sayısının 48,7 milyon olduğu ülkede cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda, mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile aşırı sağcı aday Marine Le Pen yarışacak. Seçimin galibi, 5 yıl boyunca Fransa’yı yönetecek yeni cumhurbaşkanı olacak.

Oy kullanma işlemi Fransa’nın ana kara topraklarında, yerel saatle 08.00’de başlayacak ve 19.00’da sona erecek. Büyük kentlerde yerel saatle 20.00’ye kadar oy kullanılabilecek.

Araştırma şirketleri sandıkların kapanmasından itibaren seçimin tahmini sonuçlarını vermeye başlayabilecek. Resmi sonuçlar ise Anayasa Mahkemesi tarafından 27 Nisan’da açıklanacak.

Seçimi kazanan aday 13 Mayıs’a kadar cumhurbaşkanlığı görevini devralacak.
Fransa’da 2017’de ülke tarihindeki en genç cumhurbaşkanı olarak iktidara gelen Macron’un dönemine, sarı yelekliler hareketi ve Müslümanları hedef alan yasa damga vurdu.

Macron’un vaatleri arasında, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde yeni başbakanının iklim konularından doğrudan sorumlu olması yer alıyor. Macron ayrıca emeklilik maaşının en az Bin 100 euro olması gerektiğini belirtiyor.

Cumhurbaşkanı seçiminde 3. kez aday olan Le Pen, seçilirse göç konusunda yeni bir yasa çıkarmayı ve bunun için referandum düzenlemeyi hedefliyor.Aşırı sağcı aday Le Pen, ayrıca kamuya açık alanlarda başörtüsünü yasaklamayı vadediyor.

Bir yanıt yazın