Manşet

İnönü Üniversitesi’nden Cumhurbaşkanı Tatar’a fahri doktora

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Malatya’daki temasları çerçevesinde İnönü Üniversitesi 2022-2023 Akademik yıl açılış törenine katıldı.

 

Tören öncesi Kıbrıs Türk mücadele yıllarının yansıtıldığı “Acılardan Cumhuriyete” konulu fotoğraf sergisinin açılışını da gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Tatar’a fahri doktora unvanı verilerek cübbe giydirildi.

 

Fahri doktora unvanını alarak cübbesini giyen Cumhurbaşkanı Tatar “Doğu Akdeniz’deki Gelişmeler çerçevesinde Mavi Vatan Kıbrıs” konulu konferans verdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Rum Yunan ikilisinin Ada’yı Yunanistan’a bağlamak için sinsi planlar içerisine girdiğini ifade ederek, Rumların yaptığı her türlü baskı ve katliamlara rağmen Kıbrıs Türk halkının dimdik ayakta durarak milli mücadelesini sürdürdüğünü belirtti.

Lozan anlaşmasının 16. Maddesine atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, bir statükonun değişmesi ve İngilizlerin adadan ayrılması durumunda adanın yeniden Osmanlı devletine yani onun devamı olan Türkiye Cumhuriyeti’ne devredilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, tarihten gelen haklar ve Türkiye’nin güvenliği açısından Kıbrıs’ın çok önemli bir yere sahip olduğuna işaret ederek, İngiltere’nin Ada’ya yapılan zulüm ve katliamlara seyirci kaldığını söyledi.

15 Kasım 1983 yılında KKTC’nin ilan edilmesiyle birlikte Kıbrıs’ta iki ayrı devlet olduğunun Dünya’ya ilan edildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, bütün evrak ve belgelere bakıldığında Maraş’ın Türk toprağı olduğunun ortaya çıktığını kaydetti.

Maraş açılımıyla ilgili de bilgi veren Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafının tek başına Avrupa Birliği’ne alınmasını eleştirdi. Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta iki ayrı egemen halk olduğunu söyledi.

Doğu Akdeniz’de yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye’nin de desteği ile bu durumu değiştirdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, herkesin haddini bilmesi gerektiği söyledi.

Bir yanıt yazın