Bilim ve Teknoloji

Klonlama çalışmaları sürüyor

Sibirya’da bulunan ve nesli tükenmiş Lenskaya türü tayın iç organlarının bozulmadığı ve klonlama çalışmalarının da günümüzce halen aralıksız devam ettiği belirtildi.

Buzul çağına ait olan tayın 2 haftalık olduğu ve boğulma sonucu öldüğü belirtildi. Araştırmacılar kan örneğinden canlı hücreler toplayarak tayı klonlamayı ve bu sayede nesli tükenmiş olan bu canlının yeniden hayata döndürülebileceğini düşünüyor.

Bilim insanları şimdi de aldıkları kan örneğinden canlı hücreler toplayarak, bu soyu tükenmiş at türünü klonlama denemelerine başlamayı planlıyor.

Batagaika bölgesindeki bir çukurda donmuş ve oldukça korunmuş halde bulunan tayın iç  organlarının yanı sıra koyu kahverengi saçları, kuyruğu ve yelesi de korunmuş halde bulundu.

Kuzey Doğu Federal Üniversitesi ile Güney Kore Sooam Biyotek Araştırma Derneği’nden araştırmacılar, ortaklaşa yürüttükleri çalışmada fosilleşmiş taydan klonlama olasılığı için yaşayan hücreleri toplamaya çalıştı.

Siberian Times gazetesi ise araştırmacıların fosil tayın kalp damarlarından kan örneği almayı başardıklarını aktardı. Ancak alınan kan örneğinden canlı hücrelerin büyüyüp büyümeyeceği henüz kesin değil.

Yakutistan’daki Mamut Müzesi Müdürü Semyon Grigoryev, tay öldüğünde yaklaşık olarak üç aylık olduğunu tahmin ettiklerini ve tayın bedeninin buz zemin sayesinde tamamen korunmuş olarak bulunduğunu belirtti. Grigoryev’e göre, at yavrusu buz çağından bugüne kadar en iyi şekilde korunmuş canlı örneği.

Bir yanıt yazın