Bilim ve TeknolojiManşet

Mumyalanmış ‘deniz kızı’ sırrı 300 yıl sonra çözülüyor

 

1700’lü yıllarda Japonya’nın Honshu Adası’nda ağlara takılı vaziyette kıyıya vuran deniz kızı mumyasının sırrı 300 yıl sonra ortaya çıkıyor.

30 santimetre uzunluğundaki mumya,  kuyruğu, tırnakları, dişleri, kafasında kılları ve alt gövdesinde pulları ile dikkat çekiyor. Deniz kızı gerçekten var mı sorusunu akıllara getiren mumyanın ne olduğu sonunda ortaya çıkacak…

Mumyalanmış ‘Denizkızı’ Japon bilim insanları tarafından analiz ediliyor. Bir türbede muhafaza edilen bu “deniz kızı mumyası” uzun zamandır büyük ilgi uyandırıyor ve üzerinde titizlikle çalışılıyor.

İnsan benzeri bir üst gövdeye ve balık benzeri bir alt gövdeye sahip mumyalanmış canlıyı bilimsel olarak incelemek için başlatılan çalışmalar devam ediyor.

Kurashiki Bilim ve Sanat Üniversitesi’nden bilim adamları ve diğer kurumlar, analiz edilen bulguları halka açıklamak için gün sayıyor.

30 santimetre uzunluğundaki paha biçilmez örnek, 2 Şubat’ta eyaletin Asakuchi’deki Enjuin tapınağının baş rahibi olan 60 yaşındaki Kozen Kuida tarafından tarihi bir kutudan çıkarıldı.

Mumyanın çığlık atıyormuş gibi elleri dudaklarının üzerinde kenetlenmiş vaziyette bulunmuştu. Mumyanın alt gövdesinde pullar ve kafasında dişlere ve pençelere ek olarak tüyler bulunuyor.

Bir mektupla birlikte ayni kutuda bulunan “mumyalanmış deniz kızı”nın, 1736 ve 1741 yılları arasında Tosa Eyaleti (şimdiki Kochi Eyaleti) kıyılarında bir balık ağına takılmıştı.

Hali hazırda Japon mitolojisinde yer almasına rağmen yarı insan, yarı balık yaratıklar, 30.000 yıl önceye tarihlendirilen mağara resimlerinde ortaya çıkmıştı.

Bir yanıt yazın