DünyaManşet

Savaş an meselesi

Batı basınında dün geceden beri “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının an meselesi olduğu” haberleri yayılmaya başladı. Bu sabah Alman haber dergisi Der Spiegel, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali 16 Şubat çarşamba günü başlayacak” haberini geçti. Haber, “Biden’a verilen son CIA brifinglerine” dayandırıldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu yayınları, halkı Moskova’nın saldırgan niyetlerine ikna etmeye yönelik geniş çaplı bir kampanyanın parçası olarak nitelendirerek reddediyor. Bakanlık yaptığı açıklamada, Batı medyasının bu tür yayınlarla “hükümetlerinin emrini” yerine getirdiğini söyledi.

Yoğun haber ve yorumlar, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın, cuma günü yaptığı açıklamada Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmek için yeterli gücü topladığını; ülkenin geniş kesimlerini kapsayacak bir işgal hareketine “artık her an başlayabileceğini” söylemesinden kaynaklandı. Sullivan, Rusya’nın Pekin Olimpiyatları sona ermeden, yani 20 Şubat’tan önce bir saldırı başlatabileceğini söyledi, Amerikan vatandaşlarına Ukrayna’yı terk etmeleri çağrısında bulundu.

Bunun üzerrine Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova’ya karşı koordineli enformasyon saldırısının yürütüldüğünü kaydederek, Batı medyasının Rusya’nın Ukrayna’ya ‘saldıracağı’ iddiasını içeren asılsız haberler yaydığını açıkladı. Zaharova, “Anglo-Saksonların savaşa ihtiyacı var” dedi.

Putin ile Biden’ın cumartesi günü bir telefon görüşmesi yapnası bekleniyor.

Beyaz Saray’da gazetecilere açıklamalarda bulunan Sullivan, net bir kanıt veya göstergelerle ilgili bir detay vermeden, Ukrayna’daki Amerikalıların ülkeyi en fazla 24 ile 48 saat arasında terk etmesi gerektiği uyarısında bulundu. Rusya’nın saldırısına bir hava bombardımanı veya füze saldırısıyla başlama ihtimalinin olduğunu; bunun da ülkeden çıkışları zorlaştırabileceğini belirtti:

“ABD istihbaratı, elindeki bilgilere dayanarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in işgale Pekin’deki Kış Olimpiyatları bitmeden, yani 20 Şubat’tan önce başlayabileceğine inanıyor. Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yönelik hızlı bir saldırı da mümkün.”

BBC’nin haberine göre Sullivan, Putin’in işgal emrini verip vermediğinin netleşmediğini ancak bunun ihtimal dahilinde olduğunu söyledi:

“Başkan Joe Biden, krizin çözümü için Putin’le bir telefon görüşmesi yapmanın yollarını arayacak. Elimizde son kararın verildiğine; başlama emrinin verildiğine dair net bir bilgi yok. Ancak 100 binden fazla askerin sınıra konuşlandırıldığı Ukrayna’nın işgali hareketi, ülkenin büyük kesimlerini ve hatta başkent Kiev’i kapsayabilir.”

Bir yanıt yazın