Türkiye

TC Dışişleri Bakanlığı: Rusya’nın kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz

Bakanlıktan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Rusya Federasyonu’nun, sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararı Minsk Anlaşmaları’na aykırı olduğu gibi, Ukrayna’nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına gelmektedir.

Rusya’nın söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz.

Bu vesileyle Ukrayna’nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyor, tüm ilgili taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrısı yapıyoruz.”

Rusya’dan Donetsk ve Luhansk’ı tanıma kararı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması’nın Donbas’taki ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasıyla ilgili çağrısına cevap vermek için güvenlik konseyi toplantısından bir süre sonra televizyondan halka hitap etmişti.

Putin yaptığı konuşmada, Kiev yönetiminin “Donbas’ta askeri karar dışında hiç bir kararı tanımadığını” belirterek, “Bu bağlamda, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını bir an önce tanımak için çok geç kalınmış bir kararı almayı gerekli görüyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

Konuşmasının ardından Putin, Kremlin Sarayı’nda sırayla sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti, ardından sözde Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzaladı. İmza töreninde söz konusu yönetimlerin temsilcileri de hazır bulunmuş, Rusya ile ayrılıkçıların sözde yönetimleri arasında “dostluk” ve “iş birliği” anlaşmaları da imzalanmıştı.TRT

Bir yanıt yazın