Manşet

“Yapılan eleştiriler, tarihi gerçeklerden yoksundur”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının varoluş ve özgürlük mücadelesinde büyük bir rol oynamış Türk Mukavemet Teşkilatı’nın, Türkiye’deki bir televizyon programında hedef alınması ve Kıbrıs konusuyla ilgili, AA muhabirine video konferans yoluyla değerlendirmelerde bulundu.

TMT’ye yönelik yapılan açıklamanın talihsiz olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar; Kıbrıs’ın, Türkiye ve KKTC için milli bir dava olduğunu, Türk kamuoyunun da Kıbrıs’ta Mehmetçik ile mücahidin birlikte mücadele ettiğini bildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Rum liderliğinin, adadaki Rum çevreler ve onların bazı uzantılarının zaman zaman söylediklerine bir sunucunun alet olması, bunu fevkalade yanlış yorumladığını göstermektedir” diye konuştu.

“Yapılan eleştiriler, tarihi gerçeklerden yoksundur. TMT, hem Kıbrıslı Türklerin can ve mal güvenliğini korumuş, hem de iradeyi sağlamıştır”

Rumlar ve onlarla iş birliği yapanların, tarihi gerçeklerden yoksun ve yersiz olarak; “Kıbrıs Cumhuriyeti bir bütün, Kıbrıs Cumhuriyeti’nden ayrılan Kıbrıslı Türklerdir, yoksa Kıbrıs Cumhuriyeti’nde iki halk gayet güzel yaşıyordu” gibi iddialarda bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar; bu çevrelerin, TMT’nin gayri yasal olarak kurulduğu ve bunu kuranların, Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki anayasal düzeni de bozduğu yönünde bir zihniyetle karşı karşıya olduklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Rumların bu propagandalarını Türkiye’deki bir sunucunun, anlamadan ve sorgulamadan aktarmasının talihsiz olduğunu, TMT ile ilgili eleştirilerin, tarihi gerçeklerden yoksun olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar; “Rumların, Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlama emellerinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra da devam etmesi, bizim ne kadar haklı olduğumuzun ve EOKA’ya karşı TMT’nin bir savunma örgütü olarak kurulduğunun göstergesidir. Doğru olan; EOKA’cıların Kıbrıslı Türkleri püskürtmek, saldırı yoluyla devletin dışına itmek, göç ettirmek, yok etmek, öldürmek, katletmek ve her türlü etnik temizliği yaparak Kıbrıs’ı Yunanistan ile birleştirmek niyetinde olmasından dolayı TMT kurulmuştur. TMT, o günden sonra büyük hizmetlerle Kıbrıs Türkü’nün barışını, huzurunu, mal ve can güvenliği koruyarak Kıbrıs Türk halkının 1974’e kadar varlığını sürdürmesinde büyük bir hizmet vermiştir” diye konuştu.

TMT’nin kuruluşunda ve ada genelinde örgütlenmesinde, Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının katkısını hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, TMT’nin hem Kıbrıslı Türklerin can ve mal güvenliğini koruduğunu hem de idareyi sağladığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle devam etti:

“Bu kadar yaşanmışlıktan, fedakârlıktan, ödenen bedellerden, şehitler verilmesinden ve mücadelelerden sonra bizim verdiğimiz mücadeleyi bu kadar aşağılamak ve bizim en kutsal, kadim teşkilatımız olan TMT’ye bu şekilde bir yakıştırma yapmak, Kıbrıs Türk halkını üzmüştür. Ancak Türkiye’de devlet erkânı, STK, basın ve sosyal medyadan bu söyleme karşı gösterilen tepkiler de beni memnun etmiştir. Demek ki Türkiye yine yüreğinde Kıbrıs meselesini taşımaktadır. Türkiye, Kıbrıs’ın milli dava olarak heyecanını yaşıyor. Bu tepkiler bunu göstermektedir. Bundan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum.”

“Kod adı; Ağrı ve Toros”

TMT’nin kurucularından, Kıbrıs Türk halkının varoluş ve özgürlük mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük’ün “Ağrı”, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın ise “Toros” kod adıyla TMT’ye önderlik ettiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar, bunun da bu yapı içerisinde hem askeri hem de siyasi liderliğin oluşmasına katkı yaptığını kaydetti ve Kıbrıslı Türklerin, devletin kuruluşu öncesinde TMT’nin idareye de yön vermesinin önemine dikkati çekti.

1958’de TMT’nin kurulmasından itibaren Kıbrıslı Türklerin çeşitli aşamalardan geçerek kendi devletini oluşturduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıslı Türklerin yaklaşık 60 yıldır kendi devletlerinin çatısı altında yaşadığını hatırlattı.

“Kıbrıs’ta 1974 öncesine dönmeyi istemiyorsak tarihten ve yaşananlardan ders almak gerekir”

Kıbrıs’ta uzun süre müzakere edilen federal anlamda bir çözümün mümkün olamayacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, şunları kaydetti:

“Kıbrıs Türk halkı olarak geldiğimiz aşamada ve verdiğimiz mücadele sonrasında, Türk ulusunun kopmaz bir parçası olan Kıbrıslı Türkleri Türkiye’den koparmaya yönelik oynanan oyunları her zaman reddedeceğiz. Bizim egemen eşitlik temelinde bir antlaşmada ısrarcı olacağımızı ben Türkiye ile bir kez daha paylaşmak istiyorum. Uluslararası kamuoyu ile de bunu her gün paylaşmaya çalışıyorum, Kıbrıs’ın gerçeklerini görmeye davet ediyorum. Kıbrıs’ta 1974 öncesine dönmeyi istemiyorsak; o çatışmaları, barışın olmadığı ve kan dökülen olayları yaşamak istemiyorsak; mutlaka tarihten ve yaşananlardan ders almak gerekir.”
Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’de 23 Ocak’ta yapılan erken genel seçimlerde Kıbrıs Türk halkının kendisinin ortaya koyduğu siyasete destek verdiğini belirterek Cumhuriyet Meclisi’nin yüzde 65’inin iki devletli çözümü savunduğunu söyledi.
KKTC’de federal çözümü destekleyenlerin, federasyonda da iki devletin olacağına inandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar; bunun da doğru olmadığını, böyle bir çözümde KKTC’nin yok edileceğini, Rum devletine dönüşen Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, Kıbrıs Federal Cumhuriyeti’ne dönüşeceğini vurguladı.

Bir yanıt yazın