Kıbrıs

10’uncu Dönem milletvekillerinin Pazartesi günü yemin etmesinin ardından gözler hükümet oluşumuna çevrilecek

 

Cumhuriyet Meclisi’nin 10’uncu dönem milletvekillerinin Pazartesi günü yemin ederek görevlerine başlamasının ardından hükümet oluşumu için çalışmalar başlayacak.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Salı günü hükümeti kurma görevini UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu’na vereceğini kaydederek, uyumlu çalışabilecek bir hükümet formülünün kısa sürede oluşacağına inandığını söyledi.

Hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı’ndan alacak olan Sucuoğlu ise hemen koalisyon arayışlarına geçecek.

Görevlendirme öncesinde gayriresmi görüşmeler yapan Faiz Sucuoğlu, detaylı görüşmelerin ise görevlendirme sonrası gerçekleştirileceğine dikkat çekti.

Sucuoğlu, ikili veya üçlü koalisyonların sözkonusu olacağını belirterek, ya UBP-DP-HP ile 30’a dayalı ya da CTP ile 42’ye dayalı bir hükümet oluşumundan bahsetti.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ise, hükümet görüşmelerine kapıyı kapatmadıklarını ancak CTP’nin, ilkeleri üzerinden görüşme yapacağını vurguladı.

CTP’ye yönelik algı operasyonu yürütüldüğünü belirten Erhürman, “Meclisin bir aritmetiği vardır. İlk olarak bu partilerin içerisinde güçlü sayılabilecek bir hükümet çıkarması beklenir. Rakamlar gösteriyor ki rahatlıkla 30’u da görebilirler” dedi.

Demokrat Parti Genel Başkanı Fikri Ataoğlu da hükümet oluşumuna ilişkin henüz resmi bir görüşme yapmadıklarını, aracıların gelip gittiğini belirtti.

Sorumluluktan hiçbir zaman kaçmadıklarını kaydeden Ataoğlu, resmi bir talep gelmesi halinde bundan kaçmayacaklarını söyledi.

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay ise, “hükümet olasılıkları bir tane değil, birden fazladır” dedi ve ne kadar az koalisyon ortağı olursa o kadar uzun ömürlü bir hükümet olacağını kaydetti.

Özersay, “Erken seçim olmasını istemiyorsak, gerekli desteği göstereceğiz. Blöf yapmak doğru bir yaklaşım değil. Gayriresmi temaslar oldu, resmi görüşmelerde göreceğiz. Kapalı değiliz, uzlaşabilirsek hükümete gireriz” ifadelerini kullandı.

Yeniden Doğuş Partisi Genel Sekreteri Enver Öztürk ise sandıkların sağda ve solda birlik mesajı verdiğini belirtti…

Öztürk halkın ve ülkenin çok ciddi sorunu bulunduğunu ve birlikte mücadele etmeye ihtiyaç olduğunu ifade ederek, “Ülkemiz istikrar istiyor. Kronikleşmiş sorunlar dağ gibi önümüzde duruyor. İstikrar, ancak sağda ve solda işbirliği yapılarak sağlanır. YDP olarak biz bu işbirliğine varız” dedi.

Bir yanıt yazın