Kıbrıs

16. Uluslararası Tatlısu Harnup ve Halk Dansları Festivali başladı

Tatlısu Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen 16. Uluslararası Harnup ve Halk Dansları Festivali düzenlenen törenle başladı.

Açılış töreninde ilk olarak saygı duruşunda bulunuldu daha sonra İstiklal marşı okundu.

Kukla, illüzyon, interaktif şov, ateş gösterisi ve canlı heykel ile devam eden açılış töreninde ilk konuşmayı Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan yaptı.

Geçen yıl söz konusu festivali daha umut dolu düzenlediklerini ancak bu yıl harnupta fiyatın açıklanmamasının umutlarını kırdığını ifade eden Orçan, konunun her iki muhatabı olan bakanın törende olduğunu ve söz konusu sorunu çözeceklerine inanç belirtti.

Orçan, harnup ürününün son dönemlerde değer kazandığını ifade ederek, harnup üreticisinin yeni harnup fidanları dikerek bu ürüne sahip çıktığını kaydetti.

Harnup fiyatının hak ettiği değerde olmaması takdirde ilgili bakanlık tarafından üreticilerin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Orçan, harnup ürününün faydalarından bahsederek konuşmasını tamamladı.

Başbakan Yardımcısı Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da harnupla ilgili olan sıkıntıları ve fiyatlandırmayı kendi aralarında tartıştıklarını ve Tarım Bakanlığı ile işbirliğinde çalışmaları sürdürdüklerini ifade ederek, kimseyi mağdur etmeyecek bir fiyatı belirlemeye çalıştıklarını kaydetti.

Bakan Ataoğlu, “belki bugün bir fiyat veremeyiz ama harnup üreticilerinin gönlünün rahat ve ferah olmasıyla ilgi en azından geçen yıl alınan fiyattan kimsenin mağdur olmayacağı, belki daha da üzerinde olabileceği yapılacak olan çalışma pazartesi günü Türkiye cumhuriyetinin yapacağı bir açıklama sonrasında bizim de kendi içimizde yapacağımız görüşmeler sonrasında herkesin anlayışla karşılayabileceği bir fiyat açıklanacak” dedi.

Gerekirse hükümet olarak üreticilerin mağdur olmaması ve desteklenmesi konusunda üzerlerine düşeni yapacaklarını söyleyen Bakan Ağaoğlu, üreticinin şevkinin kırılmaması ve rekoltenin artması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

Bakan Ağaoğlu, Tatlısu bölgesinde çarpık yapılaşmanın önüne geçmek ve bölgede turizmin geliştirmek için proje yürüttüklerini anlatarak bu çerçevede Tatlısu bölgesinde Uluslararası standartlara uygun karavan turizminin yapılacağı müjdesini verdi.

Bakan Ağaoğlu, Tatlısu bölgesine pekmez fabrikası kurulması yönünde bir anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

“Bu bölgede de artık bir pekmez fabrikası olacak” diyen Bakan bölgede bir pekmez fabrikası kurulması için gereken anlaşmaların yapıldığını sözlerine ekledi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de harnup ve ürünlerinin birçok kullanım alanı ve oldukça sağlıklı olduğuna dikkati çekerek, harnup ve zeytin ağaçlarının korunması ve asla yakacak olarak kullanılmaması gerektiğine işaret etti.

Harnup ve zeytin ağaçlarının peyzajda da kullanılabileceğini söyleyen Töre, tarihin çok iyi bilinmesi gerektiğini anlattı.

Töre, kanla, canla ve mücadele vererek kurulan devletin üreterek var olabileceğini söyleyerek üretimin her alanda desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.

Konuşmaların ardından festivalin açılışı gerçekleştirildi.

3 gün sürecek olan festivalde kültürel, sportif ve eğlenceli gösterilerin yanı sıra yerli ve yabancı sanatçı ve grupların da konserleri yer alacak.BRT

Bir yanıt yazın