KıbrısManşet

2023 Dünya Barış Günü Koşusu: Başkent Lefkoşa’da iki toplumlu koşu etkinliği yapıldı

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı’nın Ofisi (OSASG-Kıbrıs) ile koordinasyon içinde, Kültür Teknik Komitesi himayesinde ve iki toplumlu koşu grubu Runite ile birlikte düzenlenen 2023 Dünya Barış Günü Koşusu dün Lefkoşa’da yapıldı.

UNDP tarafından yapılan açıklamaya göre Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafından yaklaşık 200 kişinin katıldığı etkinlikte, koşucular Lefkoşa’nın her iki tarafında tarihi sokaklarda 8 km’lik bir parkurda koştu.

Etkinlik, 21 Eylül’de kutlanan BM Uluslararası Barış Günü ile eşzamanlı olarak gerçekleştirildi.

“Koşucular, küresel barışa duydukları ortak bağlılığı göstermek için Lefkoşa sokaklarında yola çıktı” denilen açıklamada, Lefkoşa’da ara bölgede yer alan Ledra Palace Oteli’nden başlayan katılımcıların, Güney’de Eleftheria Meydanı, Ledra Sokağı ve Kuzey’de de Büyük Han ve Ledra Palace’ın önünden geçtikleri belirtildi.

Açıklamada ayrıca Ledra Palace Oteli’nin arkasında yer alan bitiş çizgisinde, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum koşucuların diğer katılımcılarla bir araya geldiği de belirtildi. Koşuculara, katılımından ve spor yoluyla barış ve anlayışın teşvik edilmesine katkı koymasından dolayı bir hatıra tişörtü ve yarışı tamamladığı için bir madalya verildi.

Avrupa Komisyonu Kıbrıs Çözüm Destek Birimi İşbirliği Müdürü Stefan Simosas, Dünya Barış Günü’nün Kıbrıs’ta bir spor etkinliğiyle kutlanmasının, sporun hoşgörü ve güvenin geliştirilmesinde oynadığı “olumlu rolün” anlaşılması için bir fırsat olduğunu ifade ederek, AB’nin iki toplum arasında güven ve saygı tesis eden bu tür etkinlikleri destekleme ve teşvik etme konusunda kararlılığını dile getirdi.

UNDP Kıbrıs Direktörü Jakhongir Khaydarov ise “Dünya Barış Günü Koşusu işbirliğinin gücünü ve sporun sınırları aşarak Kıbrıs’ın insanlarını bir araya getirme potansiyelini ortaya koymaktadır” diyerek, “Bu iki toplumlu etkinlikle sadece fiziksel olarak sağlıklı olmayı teşvik etmekle kalmıyor aynı zamanda Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin (SKH) gerçekleştirilmesine katkıda bulunan güçlü bir dayanışma ve küresel barış mesajı da veriyoruz” ifadelerinde bulundu.

Bir yanıt yazın