KıbrısManşet

27 VEKİLLE YOLA DEVAM MI?

 

UBP-DP-YDP hükümetinin 3’üncüsü daha güven oyuna sunulmadan, DP ve YDP kanadının çekilmesi ile son buldu. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Faiz Sucuoğlu, ülkeyi hükümetsiz bırakmak istemiyor.

Sucuoğlu, 2’inci hükümet kurulmadan önce, HP ile aniden ilişkileri kesmiş ve DP ile YDP ile anlaşmıştı. Görüşmeler sırasında, Özersay’ın hükümet kurmak için istekli olması, bazı siyasilerin dilinde dolanan “UBP-HP hükümeti geliyor” söylemleri bu ihtimali daha da güçlendirdi.

Sucuoğlu’na Arıklı ve Ataoğlu tarafından yapılan, “hükümeti kurma görevini iade etmesi gerekiyor” söylemleri, Faiz Sucuoğlu’nun düşüncesini UBP-HP hükümetine yönelteceği yorumları yapılıyor.  Bu görüşü yarın ilk olarak MYK’ya sunması beklenen Sucuoğlu, olumlu tepki alması durumunda HP Genel Başkanı Kudret Özersay’ın da ılımlı olması durumunda HP ile bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor. “Sürpriz bir gelişme olabilir” söylemleri yapılan hükümet kurma çalışmaları, Özersay’dan gelecek olan olumsuz bir hava veya UBP tabanından gelecek olan “erken seçim” sesleri ile Sucuoğlu’nun görevi Tatar’a geri iade etmesi bekleniyor.

Bu durumda Tatar hükümeti kurabilme ihtimali olan en yakın isim olan CTP’ye, ve ardından CTP’nin kuramaması durumunda da, seçim azınlık hükümeti kurmasına kesin gözüyle bakılıp, önceden zeminini hazırlayan bir vekile vermesi bekleniyor. 60 gün zaman dilimi bulunan hükümet kurma çalışmalarını geciktirmek istemeyen Tatar’ın, Sucuoğlu’nun görevi iade etmesi durumunda, Pazartesi yeni bir görevlendirme yapacağı gelen bilgiler arasında.

Bir yanıt yazın