Bilim ve TeknolojiDünyaManşet

35 bin yıl önce Mısırlı bir adamın dijital görünümü

Uzmanlar, Mısırlı bir adamın yaklaşık 35.000 yıl önce neye benzediğinin dijital görüntüsünü ortaya çıkardı. Arkeolog Moacir Elias Santos ve 3D tasarımcı Cícero Moraes, Mısır’da arkeolojik alanda bulunan bir adamın iskelet kalıntılarını dijital bir görüntü oluşturmak için kullandı.

Görüntü 1980 yılında Mısır’ın Nil Vadisinde keşfedilen 35.000 yıllık fosilin kafatasının ayrıntılı bir yüz yaklaşımını sunuyor.

İlk keşfinden 43 yıl sonra, Brezilyalı bilim insanları binlerce yıl önce yaşayan bu adamın neye benziyor olabileceğini dijital olarak yeniden oluşturmak için fotogrametri olarak bilinen bir yöntem kullandılar.

17-29 YAŞLARINDA

Antropolojik analizler iskelet kalıntılarının Afrika kökenli, öldüğünde 17 ila 29 yaşlarında olan bir erkeğe ait olduğunu belirledi. Analizler söz konusu kişinin yaklaşık 1.60-1.65 boyunda olduğunu gösteriyor.

Santos ve Moraes, çalışmalarının diğer arkeologların insan evrimi konusundaki araştırmalarına ışık tutacağını umuyor. Geçen ay Brezilya’da yayınlanan OrtogOnline dergisinde yayımlanan çalışmalarının ardından, yüz rekonstrüksiyonunu gelecekte bir sergide göstermeyi planlıyorlar.

ÇENESİ DAHA GÜÇLÜ

antos, “30.000 yıldan daha eski olması, onu insan evrimini anlamak açısından önemli kılıyor” dedi.

Moraes, adamın çenesinin günümüz insanınınkinden daha güçlü olduğunu vurgularken, “35.000 yıl önceyle neredeyse aynıyız” dedi. O zamanki bir adam bugün sokakta yürüyebilseydi, insanlar diğerlerinden herhangi bir fark görmezdi” dedi.

Bir yanıt yazın