DünyaManşetSağlık

46 Yıl Boyunca Bilmeden Yaşadı…Kendisine ,kızına ve oğluna otizm teşhisi kondu

Sosyal medyada gezinirken gördüğü bir paylaşım sayesinde hayatı değişen ve 46 yaşında otizm teşhisi konan Jane McNeice, asıl şoku çocuklarının da otizmli olduğunu öğrendiğinde yaşadı. Üstelik teşhis konduğunda kızı 26, oğlu ise 10 yaşındaydı.

İki yıl önce bir cumartesi sabahı Jane McNeice sosyal medyada gezinirken gözüne ‘otizmli kızların’ özelliklerini anlatan bir grafik çarptı. Listede;

— Konuşmadan önce zihninde pratik yapmak — Dünyaya ait değilmiş gibi hissetmek — Davranışlarını uyum sağlayacak şekilde uyarlamak — Mükemmeliyetçilik, kaygı ve güven sorunu yer alıyordu.

Şimdilerde 47 yaşında olan yazar ve akıl sağlığı eğitim şirketi Mind Matters’ın kurucusu Jane çok şaşkındı. Grafikte yazanları okuyunca gözyaşlarına hakim olamadı.

İngiltere’de kendi bilişim şirketini yöneten 33 yaşındaki eşi Steven, 10 yaşındaki oğlu Oliver ve yedi yaşındaki diğer oğlu Benjamin ile yaşayan Jane, “Hemen anladım. Bu işaretler hayatım boyunca yanan bir ampul gibiydi” dedi.

ÖMRÜ BOYUNCA KAYGI VE DEPRESYONLA BOĞUŞTU

Aslında Jane, 40 yılı aşkın süredir insanlarla iletişim kurmada zorluk/rahatsızlık, düşük özgüven sorunu, kaygı, depresyon ve hatta intihar düşüncesi gibi bir dizi sorunla boğuşmuştu.

Jane, büyük oğlu için de yardım arıyordu çünkü oğlu pandemi sırasında oldukça kötü durumdaydı; her yere saldırıyor, öfke nöbetleri geçiriyor, ağlama krizlerine giriyordu. Oğullarının yanı sıra önceki ilişkisinden 27 yaşında Laura isimli bir kızı olan Jane, kızının da küçük yaşlardan itibaren evde bir şeylere zarar verdiğini ve duygusal sorunlar yaşadığını söyledi.

Deyim yerindeyse bir ampulün yanmasıyla başlayan şey, McNeice ailesi için kilitli kapıları açan bir anahtara dönüştü. Sadece yedi ay içinde önce Jane’e, ardından Laura’ya ve son olarak da Oliver’a Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) teşhisi kondu.

Otizm Spektrum Bozukluğu, bireyin beyin gelişiminde başkalarını algılama ve onlarla sosyalleşme şeklini etkileyen ve tam da bu sebeple iletişim ve sosyal etkileşim sorunlarına neden olan bir nörogelişimsel bozukluktur. Son yıllarda yapılan birçok çalışma, OSB sıklığının yüzde 1’in üzerinde olduğunu ortaya çıkardı. Öte yandan OSB’nin erkeklerde kızlara oranlara 3-4 kat fazla görüldüğü de biliniyor. Otizmin nedenleri net olmamakla birlikte, uzmanlar genetik faktörlerin katkıda bulunabileceğine inanıyor ve araştırmalar yüzde 40 ila 80’inin kalıtsal bir faktöre sahip olduğunu tahmin ediyor.

Bir yanıt yazın