Bilim ve TeknolojiDünyaManşet

6. Nesil Jet Prototipini yapan ülkeler

Tüm dünyada savunma sanayindeki üstünlük yarışı devam ediyor! Belki de bu kapsamda üretilen en önemli ürünlerden bir tanesi 5. nesil savaş uçağı olan Amerikan yapımı Lockheed Martin F-35 Lightning II savaş uçağı. F-35 yeni yeni diğer ülkeler tarafından rağbet görmeye başlamışken ortaya bir anda 6. nesil savaş uçağı geldi. İşte Almanya, Fransa ve İspanya’nın Future Combat Air System (FCAS) programı kapsamında üretilen 6. nesil savaş uçağı prototipi hakkında detaylar…

Almanya, Fransa ve İspanya güçlerini 6. nesil savaş uçağı için birleştirdi! Almanya, Fransa ve İspanya’nın Future Combat Air System (FCAS) programı, altıncı nesil bir savaş uçağı tasarlamak ve inşa etmek için Avrupa’nın üç uluslu büyük bir çabasını temsil ediyor. Mühendislik deneyimlerinin birleştirilmesiyle oluşan topluluk savunma sanayi üzerinde oluşan ABD ambargosunun da önüne geçmeyi istiyor.

Bilindiği üzere F-35 projesi kapsamında ilk uçuş 2005 yılında yapıldı ve aradan geçen 18 yılık süreçte ABD yatırımları haricinde 5. nesil bir savaş uçağı görmedik. Sadece 2011 yılında ülkemizde başlatılan MMU TF-X projesi kapsamında ortaya çıkan KAAN savaş uçağı 5. nesil uçaklar arasında sayılabilir. Bu sebeplerden ötürü Avrupalı 3 ülke 6. nesil savaş uçağında ipleri Amerika Birleşik Devletleri’ne bırakmak istemiyor olabilir.

Almanya, Fransa ve İspanya’nın birlikte hareket ettiği projenin ilk meyveleri 2019 yılında sergilenmişti. İlk etapta mock up bile sayılamayacak bir prototip ortaya konulsa da kavramsal olarak nasıl bir tasarımın ortaya çıkacağı gösterilmiş oldu. Bununla birlikte proje kapsamında hem insanlı hem de insansız uçuşlara da yer veriliyor.

Bahsi geçen uçağın modeli geçtiğimiz haftalarda Paris Air Show’da sergilendi. Model 2019 da sergilenen ile neredeyse aynı. Ancak tasarım konusunda bazı detayları ele verdiğini söyleyebiliriz. FCAS Programı şu anda ABD Hava Kuvvetlerinin Yeni Nesil Hava Hakimiyeti (NGAD) ve Birleşik Krallık/İtalya/Japonya Küresel Savaş Uçağı Programı (GCAP) gibi ilgili savaş programlarına rakip durumda

İlk uçuşu 2028 yılında yapmayı planlayan grup ilk seri üretimi de 2030 yılında gerçekleştireceğini belirtiyor. Önümüzde 7 yıl olması ve konunun 6. nesil savaş uçağı olması bu hedeflerin biraz hayalperest bir gözle belirlendiğini ortaya koyuyor ancak sanayi dinamiklerinin hızlı değiştiği gerçeği de göz ardı edilmemeli.

Bir yanıt yazın