Kıbrıs

60 yıldır BM adada bizimle herhangi bir anlaşma yapmaksızın bulunuyor –

Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreteri, Gazimağusa Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 4 Mart 1964 tarihli 186 sayılı kararı hakkında açıklama yaptı.

Kıbrıs Sorununu 60 yıllık bir kalıcı çıkmaza hapseden 4 Mart 1964 tarihli 186 Sayılı kararın 60’ıncı yıldönümünde olunduğunu hatırlatan Hasipoğlu,“Tam 60 yıldır BM, adamızda bizimle herhangi bir anlaşma yapmaksızın bulunmakta ve statükoyu temsil eden işgal edilmiş Kıbrıs Cumhuriyeti’ne destek vermektedir” dedi.

Hasipoğlu, Kıbrıs Türklerini yok etmek için Rum Silahlı güçlerinin başlattığı saldırıların gölgesinde, günün konjonktürü kapmasında krize geçici bir çıkış yolu diye gündeme getirilen 186 Sayılı kararla, BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni yegane ülke olarak kabul ettiğini ve Kıbrıs Türklerinin egemenlik haklarını görmezden geleceğini o tarihten ilan ettiğini belirtti.

Tüm sonuçsuz müzakere süreçleri de dikkate alındığında bu kararın artık çağdışı kaldığını ve adanın gerçekleri ışığında revize edilmesi gerektiğini kaydeden Hasipoğlu, 186 Sayılı karar ile BM Güvenlik Konseyi’nin çözümü değil çözümsüzlüğü körüklediğini ve Kıbrıs’ta Rum tarafına konfor alanı yaratmaya devam ettiğini ifade etti.

“Hukuk, eşitlik, insanlık ve yaşam hakkı bu kararla hiçe sayılmıştır” diyen Hasipoğlu, BM ve Güvenlik Konseyi’nin bu hatanın bedelini her fırsatta Kıbrıs Türküne ödetmeye çalıştığını belirtti.

En son 2017 Yılı’nda Crans Montana’da federal müzakere sürecinin son görüşmesinde 186 Sayılı karardan aldığı güçle dönemin Rum Lideri Anastasiadis ve veliahtı Hristodulides’in masadan geriye bakmadan kalktığını anımsatan Hasipoğlu, 2017’nin, Anavatan Türkiye ile KKTC’nin yeni politikasının penceresini açtığını belirtti.

Hasipoğlu, Kıbrıs Türk Halkı’nın, eşit egemenlik ve uluslararası statüsünün teslim edilmesini çoktan hak ettiğini de vurguladı.

Hasioğlu “Antalya’da gerçekleşen Diplomasi Forumu’nda, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, açılış konuşmasında ifade ettiği gibi ‘artık uluslararası eşit statü talebimiz ve ‘egemen eşitlik’ vurgusu Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC‘nin dış politikada tam bir uyum içerisinde olduğunu net olarak ortaya koymuştur” dedi.

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Kıbrıs için garabete dönüşen 186 Sayılı karara karşı Kıbrıs Türkü ve KKTC’nin dünyaya açılımının, Türk Devletleri ve diğer önemli dünya kuruluşları ile bağlarını güçlendirmesinin önündeki engellerin ileriki süreçte tek tek aşılacağını belirtti.

Bir yanıt yazın