Türkiye

ABD’den Türkiye’ye F-16 satışına yeşil ışık

 

Amerik Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Amerikan Kongreye gönderdiği mektupta, Türkiye’ye F-16 satışına olumlu yaklaştığını belirterek, Amerika açısından ikili ilişkilerde savunma alanındaki ticari bağların desteklediği önemli çıkarlar olduğuna vurgu yaptı.

Amerikan yönetiminin 17 Mart’ta Kongreye gönderdiği ve Türkiye’ye F-16 satılmasıyla ilgili kamuoyuna yansıyan mektubu, 4 Şubat’ta Kongre üyelerince Bakanlığa gönderilen mektuba cevaben kaleme alındı.

Türkiye’nin, NATO’nun ikinci en büyük ordusuna sahip ülke olarak farklı coğrafyalarda NATO müttefikleriyle birlikte hareket ettiği belirtilen mektupta, “Türkiye’nin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve işbirlikçi savunma ilişkilerine olan desteği, bölgedeki zararlı unsurlar karşısında önemli bir caydırıcıdır” ifadesine yer verildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Yasama-Kongre İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Naz Durakoğlu imzasıyla Kongreye gönderilen mektupta, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasının ikili ilişkileri zedelediği ve bu sebeple Ankara’ya yaptırımlar uygulandığı hatırlatılarak, yaptırımlarla Türkiye’ninkayda değer bir bedel ödediği savunuldu.

Mektupta söz konusu satışa Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı  onay verirse ardından bu satışın Kongre’nin onayına tabi olduğu da belirtildi.

 NTV

Bir yanıt yazın