Türkiye

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ortak basın toplantısında konuştu

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ortak basın toplantısında konuştuAlmanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ortak basın toplantısında konuştu

0cm;margin-bottom:.0001pt;line-height: normal”> 

“Dünyadaki hiçbir ülkeyle Almanya’nın (Türkiye’yle olduğu gibi) bu kadar yoğun dostane ve ailevi ilişkileri yoktur”  “(Türkiye-Almanya) İki ülke olarak birbirimiz için vazgeçilmeziz, birbirimize ihtiyacımız var”

 

Ankara, 24 Nisan 24 (TAK): Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, “Dünyadaki hiçbir ülkeyle Almanya’nın (Türkiye’yle olduğu gibi) bu kadar yoğun dostane ve ailevi ilişkileri yoktur.” dedi.

Steinmeier, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Almanya-Türkiye ilişkilerinin uzun ve zengin bir geçmişe dayandığını dile getiren Steinmeier, “Benim için diplomatik ilişkilerimizin başlamasının 100. yıl dönümünde Türkiye’ye gelmek çok önemliydi.” dedi.

Steinmeier, bu ilişkilerin sadece devletler ve hükümetler arasında olmadığını söyleyerek, özellikle insani ilişkilerin iki ülke arasındaki bağları özel kıldığına işaret etti.

“Dünyadaki hiçbir ülkeyle Almanya’nın (Türkiye’yle olduğu gibi) bu kadar yoğun dostane ve ailevi ilişkileri yoktur.” ifadesini kullanan Steinmeier, 1961’de işgücü anlaşması imzalanmasından bu yana yaklaşık 3 milyon Türk kökenli insanın Almanya’da yaşadığını hatırlattı.

Steinmeier, iki ülkenin NATO’da, G20 nezdinde ve özellikle de Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler karşısında bilgi ve görüş alışverişinde bulunması gerektiğini söyleyerek, “(Türkiye-Almanya) İki ülke olarak birbirimiz için vazgeçilmeziz, birbirimize ihtiyacımız var.” ifadesini kullandı.

– “Gazze’de insani durumu düzeltmeliyiz”

Gazze’de yaşanan son gelişmelere de değinen Steinmeier, “Gazze’deki insani durumu düzeltmeliyiz, düzeltmek durumundayız.” dedi.

Steinmeier, savaşın bölgeye yayılmasının engellenmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Filistinliler için siyasi bir perspektif olmadan orta veya uzun vadede İsrail için de güvenlik sağlanamaz. Sonucunda bu siyasi perspektif sadece iki devletli bir çözüm olabilir, bu yönde yine adım atmalıyız.

Kısa süre içinde ve bu çok zor dönemlerde Türk-Alman ilişkilerine yeniden önem kazandırmalıyız, ivme kazandırmalıyız. Çok yoğun ve detaylı görüşmelerimiz sonrasında size tekrar davetiniz için tüm gönlümle teşekkür etmek istiyorum.”

(AA/HUR/YIL)

 

Bir yanıt yazın