KıbrısManşet

Ani ölümler konusunda son dönemlerin Sağlık Bakanları suskun!

Ülkeyi kasıp kavuran ‘ani ölümler’rekor düzeye çıktı. Yalnızca sayı olarak değil, ‘genç yaşta ani ölüm’ oranları da rekor üstüne rekor kırıyor.  Sağlık bakanlığı tarafından herhangi açıklama yapılmayan şok ölümler ülkede huzursuz bir hava yaratmış durumda.

PANİK ATAK VAKALARINDA ARTIŞ Kimi uzmana göre başlıca sebeplerin en başında, içeriğinin ne olduğu henüz bilinmeyen ve dünya ülkelerinde tazminat ödenmeye başlayan ‘koronavirüs aşısı’ geliyor. Kimi uzmana göre ise ani ölümlerin başlıca sebepleri ‘düzensiz beslenme’, ‘stres’, gibi etkenler gösteriliyor.

Küresel olarak artan ani ölümlerle ilgili pek çok ülkede bunun araştırılması için komiteler kurulurken, ülkemizde aylardır henüz böyle bir çalışma yapılmadı. Aile ve yakınlarının ölüm haberini alan vatandaşı ölüm korkusu sararken, kimi uzmana göre de bir çok kişi sırf bu yüzden ‘panik atak’ hastalığına yakalanıyor.

VATANDAŞ AÇIKLAMA BEKLİYOR Ölüm sebebi olarak ‘kalp krizi’, ‘kalp yetmezliği’, ‘kardiyovasküler hastalık’, ‘solunum yetmezliği’ gibi açıklamalardan bıkıp usanan vatandaş Sağlık Bakanlığı’na bunların esas kaynağını, neden böyle bir komplikasyon gerçekleştiğini soruyor.

Kısacası vatandaşlarca,  genç yaşta kaybedilen bir bireyin ölümüne sebep olan şeyler olan ‘Kalp krizi’, ‘organ yetmezliğ’ gibi nedenlerin esas kaynağı, yani oluşan komplikasyonların ana sebebi, Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek tarafından kurulacak olan bir komite vasıtasıyla araştırılıp kamuoyu ile paylaşılması isteniyor.

ALTUĞRA VE PİLLİ DE ÇALIŞMA YAPMADI

Ani ölümlerin araştırılması için yalnızca dönemin Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra tarafından bir komite oluşturmaya çalışılmış, Altuğra tarafından Temmuz 2022’de ‘bir kaç gün gibi çok kısa bir sürede kamuoyuna bilgi vereceğiz’ denmiş fakat daha ileri gidilmemişti. Ali Pilli döneminde ise koronavirüsün patlamasıyla birlikte yoğunluğu pandemiye veren Pilli de böyle bir araştırma yapmamış, herhangi bir komite kurmamıştı.

Bir yanıt yazın