Türkiye

Atatürk’ün okuttuğu o çocuk bakın ne oldu?

Atatürk tarafından 1929 yılında himaye altına alınıp okutulan Yalova’lı Sığırtmaç Mustafa, Mustafa Kemal Atatürk’le karşılaşmasını bir gazeteciye şu şekilde anlatmıştır:

“O zaman daha sekiz yaşında idim. 1929 yılının yaz ayları içinde (16 Eylül) bir gündü… Sığırları otlata otlata çiftliğe geliyordum. Derken, uzakta yirmi kadar atlı belirdi… En öndeki atlı bana doğru geliyordu. Yaklaşınca atından indi; çiftliğe nereden gidildiğini soruyordu. Elimle işaret ettim:

– “Siz, yanlış yoldan gelmişsiniz… Çiftliğin yolu, şuradadır!”

Bu atlı, benden adımı öğrenmek istedi:

– “Mustafa!” diye cevap verince gülümsedi:

– “Benim de adım Mustafa… Demek adaşız!”

Sonra birdenbire:

– “Gazi’yi tanır mısın?” diye sordu.

– “Tanımam!” dedim.

– “Onu sever misin?”

– “Severim!”

– “Niçin seversin?”

– “Paşa olduğu için severim!” Tekrar gülmeye başladı.

BİNBAŞI OLDU

Sığırtmaç Mustafa olarak bilinen Mustafa Demir,1941 yılında Kara Harp Okulu’ndan 1941/B’li Tankçı Teğmen olarak mezun oldu ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne katıldı.

Yüzbaşı rütbesindeyken Rıfkiye Hanım ile evlendi. 1954 yılında, Makbule Atadan tarafından manevi evlat olarak kabul edildi. Kızı Tacinur’a ismini Makbule Hanım verdi. Bir süre sonra sağlık sebebiyle orduda Personel sınıfına geçti. Çeşitli askerlik şubelerinde görev aldıktan sonra 1960 yılında kalp rahatsızlığı nedeniyle binbaşı rütbesindeyken emekliye ayrıldı ve ömrünün son yıllarını Yalova’da geçirdi. 15 Ocak 1987’de yaşamını yitirdi ve Yalova’da toprağa verildi.

 

Bir yanıt yazın