Kıbrıs

Atun: Bu anlaşmalar ülkenin refahını arttırmak için yapılıyor  

Maliye Bakanı Sunat Atun, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada 2022 Yılı Türkiye ile KKTC Hükümeti Arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun faaliyetlerine ilişkin bilgiler verdi.

Bakan Atun, İktisadi ve Mali İşbirliği konusunda geçmişte birçok anlaşma imzalandığını hatırlattı.

Atun, Bu anlaşmaların uzun yıllardır yapıldığını, hepsinin kaynağı kullandırırken koşullar getirmesinin normal olduğunu belirterek, protokolden ekonomik ve mali işbirliğiyle ilgili maddeleri okudu.

Maliye Bakanı Atun, bu anlaşmaların ülkenin refahını arttırmak için yapıldığını vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin bir takım koşullar dayatmadığını kaydeden Atun, gelirleri artırabilmenin ve giderleri kontrol altına alabilmenin önemine işaret etti.

Protokolde yer alan “maaş ödemelerinden vergi ve primlerin tahsil edilmesi sağlanacaktır” maddesinin ne anlama geldiğine ilişkin soru üzerine Atun, “bildiğim kadarıyla zaten tüm maaşlardan alınıyor sıkıntı olmaması lazım” diyerek, o maddenin emekli primi kesintisiyle alakası olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı Atun, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun faaliyetleri konusunda bilgiler de aktardı.

Atun, Kıb-Tek’in, devletin bir kurumu olduğunu ve elektrik üretimi ile dağıtımı yaptığını, ticari bir şirket olmadığını kaydetti.

Bakan Atun, bu çerçevede devletten devlete satın almak için bir düzenleme yaptıklarını, bunu yaparken de temel amaçlarının, kaliteli yakıt alınması ve yakıtın zamanında gelmesi, stokların korunması olduğunu, ancak son 6 aylık süreçte savaşın da etkilerinden ötürü ciddi sıkıntılar yaşandığını, taşımalarda sorunlar yaşandığını, stokların azalması, bitmesi sorunu yaşandığını anlattı.

Mal bulma, gemi bulma yanında çeşitli sıkıntıların yaşandığını, bazen kontroller yapılmadan yakıtı almak zorunda kaldıklarını ifade eden Atun, ancak devletin halkına karşı görevini yerine getirmesi gerektiğini, bu amaçla Türkiye Cumhuriyeti ile bu konuda gerekli çalışmaların, görüşmelerin yapıldığını, gerekli hamlelerin yapıldığını söyledi.

Maliye Bakanı Atun, yakıt alırken kükürt oranında taviz vermeyeceklerini, ayrıca makinalara, çevreye, sağlığa da zarar verecek kalitede bir akaryakıt alınmayacağını kaydetti.

Bir yanıt yazın