Kıbrıs

Bakan Dinçyürek yapılan düzenlemeler hakkında basın toplantısı düzenledi – Zımba Haber

Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek ilaç temini, İlaç Ezcazılık Dairesi ve hastanelerden reçete yazımı konusunda yapılan düzenlemeler konusunda basın toplantısı düzenledi.

Bakanlık Müsteşarı Deren Oygar ve Bakanlık Müdürü Ergin Tertemiz’in de yer aldığı toplantıda konuşan Bakan Dinçyürek ilaç temini konusunda kısa ve orta vadede eylem planını hazırladıklarını ifade etti.

“Bizim için esas olan hastaların sağlığıdır ve ilaca erişimlerinin sağlanmasıdır” diyen Bakan Dinyürek, göreve geldikleri andan itibaren konu ile ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı.

İlaç edarik etme noktasında ihalelere çıkana kadar ilk etapta 27 milyon, ardından da 25 milyon TL’lik direkt elden ilaç alımı yaptıklarını ifade eden Bakan Dinyürek, sonrasında süratle birinci ihaleyi tamamladıklarını ve 165 milyon TL’lik ilaç alımı yaptıklarını ifade etti.

Bakan Dinyürek önümüzdeki hafta da 195 milyon TL’lik ilaç alımı için ihaleye çıkacaklarını da açıkladı.Dinçyürek, “ önümüzdeki hafta 195 milyon TL’lik ilaç alımına gidiyoruz. Bazı ilaçları yerel firmalardan elde edemedik, Anavatan Türkiye’den tedarik etmek için istişare içindeyiz, bir kaç hafta içersinde tamamlanacağını düşünüyorum” dedi.

Bakan Dinçyürek 2024 yılı için bütçede ilaca 1 milyar TL’lik bir miktar ayırmayı hedeflediklerini de ifade ederek, “1 milyar TL’lik ilaç alımı ile ilgili ihaleye Aralık ayı içinde çıkıyoruz” ifaedelerini kullandı.

Bakan Dinçyürek İlaç Eczacılık Dairesi’ni daha çağdaş ve modern hale getirmek için çalışmalar yaptıklarını da kaydetti.

Bakan Dinçyürek hastaların her ay ilaç tedarik etmek için doktora müracaat etmeden ilaç alabilmelerinin yolunu açtıklarını da belirterek, konu ile ilgili uygulamaya Pazartesi günü başlanacağını kaydetti.

Dinçytürek bu yeni uygulama ile kronik hastalarda hangi ilacın, ne kadar süre ile bir hstaya kullanılması gerktiğini muayene eden hekimin karar vereceğini ve ihtiyaç duyularsa 6 ay veya 12 aya kadar, doktrora yeniden muayene olmadan, ilaçlarını alabileceğini ifade etti.

Bakan Dinçyürek, sigortalı hastaların devlette yazdırdıkları tüm reçeteleri Sosyal Sigorta Dairesi’nin göremsini de sağlıklarını da ifade ederek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın da çalışmalarını tmamlaması ile devlette muayene olan hastaların özelde anlaşmalı eczanelerden ilaç tedarik edebilkeceklerini kaydetti.

BRT

Bir yanıt yazın