Kıbrıs

Başbakanlık Denetleme Kurulu Başkanı Talaykurt: Kamu denetim mekanizmaları tek çatı altında toplanmalı

Başbakanlık Denetleme Kurulu Başkanı Halil Talaykurt, BRT’de yayınlanan ‘Manşet+’ programına konuk oldu.

Programda ilk olarak Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun çalışmalarına ilişkin bilgi veren Talaykurt, Toprak Ürünleri Kurumu’yla ilgili olarak karma yem alımı konusunu geçtiğimiz hafta denetleyip bitirdiklerini ve dosyayı Başbakan’a teslim ettiklerini söyledi.

Yasaları gereği Başbakan’dan alınan yazılı tebliğ ile devreye girdiklerini ve nokta denetimleri yaptıklarını anımsatan Talaykurt, “yeni dönemde de denetlenmesi gereken bir çok yerler olduğu söz konusu. Sayın Başbakan ile önümüzdeki hafta bunları değerlendireceğiz. Tahmin ederim ki yeni görevlendirmeler gelecek” dedi.

Talaykurt, denetlemenin çok gerekli ancak çok eksik ve üzerinde durulmamış bir alan olduğunun altını çizerek, sıcak denetimin eksikliğine işaret etti.

Duyum, ihbar, dilekçe ve tespitler üzerine, basına yansımış ve sansasyon yaratmış konularda sıcak denetim yapılması ve bunun yapacak organın da tek olması gerektiğini söyleyen Talaykurt, denetimde çok fazla bacak bulunmasının yarattığı sıkıntılardan bahsetti.

Talaykurt, mevcut yasal denetim organlarının anayasal denetim organı olan Sayıştaylık altında toplanmasının daha etkin bir denetim mekanizması oluşumunu sağlayacağını kaydetti.

Farklı denetim kurumlarının yarattığı sakıncalara işaret eden Talaykurt, bir kurum denetim yaparken bir diğerinin devreye giremediğini, bazı durumlarda ise aynı konuda birden fazla denetim dosyası oluştuğunu örnek gösterdi.

Başbakanlık Denetleme Kurulu Başkanı Talaykurt, “işin doğrusu, ciddi bir yasa ile yeniden tüm bu organların yeni bir teşkilat şemasında yapılandırılarak sayıştaylık bacağının altında oluşturulmasıdır. Başsavcılık ve polis ile de sıcak denetim yapabilmesi lazımdır” dedi.

Halil Talaykurt, denetlemede yeniden bir yasal oluşum ile tek bacaklı bir yapı olması ve çok başlılığın sonlanması gerektiğinin altını çizdi.

Bir yanıt yazın