Kıbrıs

Berlin temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Tatar Antalya’ya geçti –

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Berlin’deki temaslarını tamamlayarak Antalya’ya geçti.

Bugün yurda dönecek olan Cumhurbaşkanı Tatar, Almanya’daki gününde, Berlin Rotary Club Dönem Başkanı Alexander Mock’u da ziyaret ederek bir süre görüştü.

Kıbrıs konusunun ele alındığı görüşmede, KKTC Berlin Büyükelçisi Beniz Kaymak, KKTC Bavyera Fahri Kültür Ateşesi Turgay Hilmi ile Kulüp üyesi Hukukçu diplomat, Almanya’nın eski Amerika Büyükelçisi ve aynı zamanda Münih Güvenlik Konferansına başkanlık eden Wolfgang Friedirich Ischinge de hazır bulundu.

Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin detaylarını ve Almanya temaslarını BRT Muhabirine değerlendiren Cumhurbaşkanı Tatar, saygın üyeleri bulunan Berlin Rotary kulübün daveti üzerine söz konusu ziyareti gerçekleştirdiğini ve görüşmede Kıbrıs konusunun gerçeklerini aktarma fırsatı bulduğunu ifade etti.

Görüşmede önemli diplomatların da hazır bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, 1. Dünya Savaşında Osmanlı İmparatorluğunun Almanya’nın yanında yer almasından dolayı İngiltere’nin Osmanlı devleti ile ters düştüğünü,bu dönemde İngiltere’nin Kıbrıs’ta Rum nüfusunu bilinçli bir şekilde arttırırken Türk nüfusunu da Anadolu’ya göç etmeye zorlayarak azalttığını kaydetti.

Osmanlı İmparatorluğunun Almanya’nın yanında yer almasından dolayı Kıbrıs Türk halkının milli kimliğinin yok edilmeye çalışılarak, azınlık haklarına mahkûm ettirilmek istendiğini ifade eden Tatar, İngiltere’nin Yunanistan ile birlikte hareket ederek Kıbrıs Türk halkını azınlık olarak göstermeye çalıştığını vurguladı. Tatar, 20 Temmuz 1974 tarihinin bir dönüm noktası olduğunu hatırlattı.

Almanya’nın Avrupa Birliği’nin önemli bir üyesi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Almanya’daki temasları çerçevesinde Kıbrıs sorununu aktarma ve Kıbrıs Türk halkının sesini duyurma fırsatı bulduğunu ifade etti.

Annan Planı döneminde Kıbrıs Türk halkına verilen hiçbir vaadin tutulmadığına işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, söz konusu plana ‘Hayır’ diyen Rumların Avrupa Birliğine tek taraflı olarak alındıklarını anımsatarak Rumların bu durumu istismar ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Mavi Vatan’da güvenliği açısından da KKTC’nin önemli olduğunu vurgulayarak, Kıbrıs’ta kalıcı bir anlaşmanın Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünde geçtiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Almanya’daki ziyaretlerinin oldukça verimli geçtiğini kaydetti.

Bir yanıt yazın