ManşetYaşam

Bilim İnsanlarından Yeni Keşif

Birisinin Elinin Kokusuyla Cinsiyetini Anlayabilirsiniz! Herkesin karakteristik bir kokusu vardır; ayırt edici bir kokusu.

Şimdi bilim insanları, birinin elini koklayarak, süslü bir protein analiz makinesiyle, cinsiyetleri çok iyi bir doğrulukla ayırt edebileceklerini keşfettiler.

30 erkek ve 30 kadından oluşan 60 kişi üzerinde yapılan çalışmada, insanların avuçlarından alınan koku örnekleri kullanılarak bir kişinin cinsiyeti yüzde 96 oranında doğru olarak tespit edildi.

Florida Uluslararası Üniversitesi Küresel Adli Tıp ve Adalet Merkezi’nden biyokimyacı Chantrell Frazier liderliğindeki araştırma ekibi, koku örneklerini kütle spektrometresi kullanarak analiz etti ve hangisinin kokudan cinsiyeti ayırt etme görevine uygun olduğunu görmek için çeşitli istatistiksel yöntemler uyguladı.

Araştırmacılar, el kokusu örneklerini analiz eden bu yaklaşımın, diğer biyolojik örneklerin eksik olduğu adli soruşturmalarda birinin cinsiyetini belirlemek için kullanılabileceğini söylüyorlar.

Ancak Frazier ve meslektaşları, yöntemin adli ortamlarda uygulanabilmesi için, işleme adımlarını iyileştirmek ve kullanılan istatistiksel teknikleri doğrulamak için çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu konusunda uyarıyor.

Frazier ve meslektaşları yayınladıkları makalede, yazılanlara göre; Çalışmanın erkek ve kadın denekleri ayırt etmek için kullanılabilecek ‘bir aracın yolunu açtığını’ ve ‘şu anda adli tıp alanında insan kokusunu kullanma şeklimizin yörüngesini değiştirmeye yardımcı olabileceğini’ yazıyor.

İnsan elleri, uçucu kimyasal bileşiklerden oluşan farklı bir kimyasal profil içeren bir koku yayar.Uçucu olan bu bileşikler deriden etrafa yayılır. Parmak izleri ve DNA izleri ile birlikte insan ellerinden gelen yağlı salgılar da yüzeylerde kalabilir.

Yakın zamanda yapılan çalışmalar, iyi eğitilmiş koklayıcı köpeklerin, örnek bir suç mahallindeki bir nesneye dokunan kişiyi kokuya dayalı olarak güvenilir bir şekilde ayırt edebildiğini göstermiştir.

Bir yanıt yazın