Kıbrıs

“BM Barış Gücü, Kıbrıs’ta koruması gereken tarafsızlık ilkesine zarar veriyor”

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün son dönemde Kıbrıs’ta hassasiyetle koruması gereken tarafsızlık ilkesine zarar verecek bazı tavır ve davranışlar içine girdiğini kaydetti.

Bakanlık kaynakları, BM Barış Gücü unsurlarının, Pile Yol Projesi konusunda hassas bir dönemden geçilirken, temizlik faaliyeti yapan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı personeline orantısız tepki ortaya koymasının ardında Rum tarafına sempatik görünmek ve Türk tarafını zor duruma düşürme gayreti olabileceğini belirtti.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, BM Barış Gücü ile KKTC güvenlik güçleri arasındaki gerilime ilişkin soru üzerine, olayın 11 Eylül’de Burhan Tan Sokağı’nda meydana geldiğini belirtti.

Sokağın temizlik faaliyetinin, KKTC, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve BM arasında 1989 yılında yapılan “Askersizleştirme Anlaşması” kapsamında, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı personeline ait olduğunu aktaran kaynaklar, “BM Barış Gücü son dönemde adada hassasiyetle koruması gereken tarafsızlık ilkesine zarar verecek bazı tavır ve davranışlar içine giriyor. 11 Eylül’deki temizlik faaliyeti sırasında Güvenlik Komutanlığı personelinin bulunduğu alana gelen BM Barış Gücü personeli de temizlik yapacakları gerekçesiyle bölgeye girmeye çalışırken çıkan tartışma sırasında bir Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı personeli, BM Barış Gücü personeli tarafından yumruk atılarak darbedilmiştir. Olayın ardından Barış Gücü Komutan Vekili özür dileyerek personel hakkında detaylı soruşturma ile gerekeni yapacağını bildirmiş, Dışişleri Bakanlığı da olaya çok sert tepki vermiştir. BM Barış Gücü unsurlarının, Pile Yol Projesi konusunda hassas bir dönemden geçildiği sırada Burhan Tan Sokağı’nda orantısız tepki ortaya koymasının ardında Rum tarafına sempatik görünmek ve Türk tarafını zor duruma düşürme gayreti olabileceği değerlendirilmektedir” dedi

Bir yanıt yazın