DünyaManşetYaşam

Çin’den LGBT lobisine yeni yaptırımlar

LGBT lobisine karşı büyük mücadele veren Çin’de yeni yasaklar devreye sokuldu. Hükümet, eşcinsellerin evlat edinebilmesini, ülke genelinde LGBT yürüyüşü ve faaliyetlerinin düzenlenmesini ve televizyondaki dizi ve filmlerde eşcinsel rollerin canlandırılmasını yasakladı.

Çin, 2021 yılında sosyal medya platformu WeChat’teki LGBT hesaplarını sildi. Çin’de hükümet, uluslararası LGBT lobisine karşı getirdiği düzenlemelere yenilerini ekledi. Geçtiğimiz yıllarda, topluma kötü örnek olduğuna karar verilen bazı televizyon içerikleri yasaklandı. Televizyon programlarında ‘efemine (kadınsı) tarza sahip’ erkek sunuculara yer verilmemesi kararı alındı. Ayrıca, gençlere şöhret ve servete hayranlık kültürü aşılayan yayınlar da durduruldu. Bunlar yerine geleneksel Çin kültürü teşvik eden programlara yer verilmesine karar verildi.

LGBT’lilere zorunlu terapi Çin yine geçtiğimiz yıllarda LGBT bireyin, “dönüşüm terapisine” tabi tutulmasını kararlaştırdı. 2017 yılında, ülkede sapkınlara destek ve danışmanlık hizmetleri sunma gibi faaliyetlerde bulunan Pekin LGBT Merkezi de kapatıldı. Çinli yetkililer, merkezin faaliyetlerini sonlandırma kararına gerekçe olarak “doğallığı” gösterdi.

Hesapları silindi 2021 yılında da sosyal medya platformu WeChat’teki LGBT hesapları silindi. Hesapların kapatılması LGBT destekçilerini kızdırsa da bu adımı memnuniyetle karşılayıp “Susturulmalarının zamanı gelmişti” tepkilerini de beraberinde getirdi.

Evlat edinme yasağı Pekin yönetimi bu düzenlemelerine yenileri ekledi. Kararlardan biri, eşcinsellerin evlat edinebilmesinin önüne geçilmesi oldu. Bir diğeri ise ülke genelinde LGBT yürüyüşlerinin düzenlenmesinin yasaklanması oldu. Medya ve şov dünyasına yönelik bir diğer kararda ise televizyondaki dizi ve filmlerde artık eşcinsel roller canlandırılamayacak.

Bir yanıt yazın