Kıbrıs

CTP Genel Sekreteri Akansoy: BMGK’nın çağrısına kulak verilmelidir

 

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Sekreteri Asım Akansoy, yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, 30 Ocak 2023 tarihli toplantısında oy birliği ile “siyasi eşitliğe sahip iki toplumlu, iki bölgeli federasyona dayalı” çözüm için müzakerelere dönme çağrısında bulunduğunu söyledi.

 

Ortak zeminin bozulduğu, tarafların çatışmacı ve maksimalist söylemlerle, müzakere aklını ve duyarlılığını bozmaya çalıştığı bir dönemde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin iradesini adada yaşayan toplumlardan yana kullanmasının, toplumlara kulak vermesinin oldukça önemli ve tarihi bir vurgu olduğunu söyleyen Akansoy, “Sürekli olarak ifade ettiğimiz gibi adada bir çözüm, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde mümkündür. Bunun dışında olası tüm öneriler, adada statükonun devamına yarar ve burada cezalandırılan taraf Kıbrıslı Türkler olur. Kıbrıslı Türklerin hak ve çıkarlarının korunacağı, siyasi eşitliğe dayalı adil bir çözümün yolu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde müzakere masasının kurulmasıdır” dedi.

 

Asım Akansoy, sonuç odaklı ve zaman düzenlemesi olan bir çözüm metodolojisi ile sonuca varılabileceğini, bahse konu raporda “Çözüm bulma sorumluluğu her şeyden önce Kıbrıslılar’ın kendisine aittir” ifadesinin de tarihsel bağlamda değerli olduğunu söyleyerek, bu ifadenin toplumların kültürel bağlarla bağlı olduğu ve uluslararası hukuk bakımından 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, anayasal düzeni, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını korumak ve yeniden kurmakla yükümlü garantör ülkelerin sorumluluklarını da hatırlatmakta olduğunu kaydetti.

 

Açıklamasında, “Kıbrıs adasında özne, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum halklarıdır” diyen Akansoy, parti olarak, siyasi eşitliğe dayalı kapsamlı bir çözüm için verdikleri haklı mücadeleye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edeceklerini vurguladı.

Bir yanıt yazın