Kıbrıs

Cumhurbaṣkanı Tatar:Adada 2 ayrı halk ve demokrasi olduğunu dünya görmeye başladı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi’nin yeni yasama yılının törensel açılışına katıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yaptığı açıklamada,yeni yasama yılının tüm milletvekilleri ve meclis çalışanlarına hayırlı olmasını dileyerek, bugüne kadar hizmet verenlere teşekkür etti, hayatta olmayanları andı.

Bu çatı altında büyük mücadeleler verildiğini, uzun saatler çalışıldığını ifade eden Tatar, Kıbrıs Türkü’nün 15 Kasım’da KKTC’nin 40’ıncı yılını, 20 Temmuz’da ise özgürlüğün 50’nci yılını kutlayacağını anımsattı.

 

Kıbrıs Türkü’nün egemeneşitliği ve eşit uluslararası statüsü kabul edilmeden müzakerelerin başlamayacağına işaret eden Tatar, müzakerelerin bu temelde yürütülmesinin artık yaşamsal olduğunu söyledi.TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın New York’taki konuşmalarıyla da artık bu siyasetin kökleştiğinin anlaşıldığını dile getiren

 

Tatar, KKTC’nin kendi bayrağıyla bazı toplantılara da katılmaya başladığını hatırlattı.Tatar, tanınmanın bir gün gündeme geleceğini vurgulayarak, adada 2 ayrı halk ve demokrasi olduğunu dünyanın da yavaş yavaş görmeye başladığını belirtti.

 

Cumhurbaşkanı Tatar, ülkede reform niteliğinde çalışmalar olduğunu, pandemi süreci, Rusya – Ukrayna Savaşı ve diğer ciddi krizler sonrası petrol fiyatlarındaki artışın sürmeye devam ettiğini söyleyerek, “Bu, Güney Kıbrıs’ta da böyle. Acımasız eleştirilerle işi başka noktaya çekme zihniyeti doğru değil” dedi.

 

Mücadelenin hep birlikte verilmesi gerektiğini kaydeden Tatar, KKTC’nin geldiği aşamada kökleştiğini, kurum ve kuruluşlarının demokrasi ile güçleneceğini, Meclis’te yapılacak reformlarla da kamu maliyesi ve şeffaflığın artacağını söyledi.

Tatar, basın yasalarına da göz atılması gerektiği görüşünü dile getirerek, sosyal medya gazeteciliğinin arttığını, herkesin bir yere kadar ifade özgürlüğüne sahip olduğunu, ancak acımasızca hakaretlerin kabul edilemeyeceğini ve mutlak surette gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

 

Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgede söz sahibi bir ülke olarak,Rusya -Ukrayna savaşındaki liderliğinin ortada olduğunu da belirterek, Türkiye’nin bölgedeki jeopolitik vejeostratejik değerlerinde ortada olduğunu söyledi.Tatar, KKTC’nin Kıbrıs meselesinin somut bir tarafı olduğunu ve KKTC kabul edilmeden bölgede barış ve istikrar mümkün olmayacağını da anımsattı.

 

Tatar, gelecek yıl yeni yasama yılının yeni meclis binasında açılmasını da dileyerek, meclis çalışmalarına daha donanımlı, daha sağlıklı koşullarda geçilmiş olunacağını kaydetti.

Bir yanıt yazın