Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar: 2024 savaş, terörizm, felaketler ve kazalardan uzak bir yıl olsun

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BRT’den yayınlanan mesajıyla halkın yeni yılını kutladı.

Tatar mesajına 2024 yılına girmeye hazırlanılan bugünde, öncelikle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı ile Anavatan Türkiye’ye, büyük Türk dünyası ve insanlığa savaşlardan, terörizmden, felaketlerden, kazalardan uzak, sağlıklı, umut dolu yıllar dileyerek başladı.

Birçok önemli iç ve dış gelişmeyi, deprem felaketini, geride bırakarak ancak devam eden savaşlarla 2023 yılının tamamlanmakta olduğuna işaret eden Tatar, Kıbrıs konusuna da değindi.Tatar, Rum komşuların yanlış tutumları, önerilen işbirliklerine olumlu yanıt vermemeleri ve insani konularda bile tüm dünyada Kıbrıs Türkü’nü engellemeye çalışmaları yüzünden hala bir anlaşma noktasına gelinemediğini ifade etti.

Tatar mesajında, “Rum tarafı hala bizim eşitliğimizi kabul etmiyor, bizi güvenliğimizden ve topraklarımızın önemli bir bölümünden mahrum etme, Kıbrıs’ı bir Avrupa Birliği toprağı yapıp garantilerden uzaklaştırma ve sonuç olarak Kıbrıs Türklerini asimile etme siyaseti izliyor” dedi.

Türkiye ve KKTC’ye yönelik düşmanca bir tavır izleyen Rum yönetimi hala Kıbrıs Türkü’nü 1974 öncesine döndürme, Türkiye’yi Kıbrıs’tan çıkarma ve ENOSİS hayalini kurduğunu kaydeden Tatar, şöyle devam etti;

“Kıbrıs konusunda ortaya koyduğumuz net tavırdan geri adım atmayacağımızı ve Egemen Eşitliğimiz ile Uluslararası Eşit Statümüz kabul edilmedik sonra masaya dönme niyetimizin olmadığını bugünde bir daha yinelemek istiyorum. Kıbrıs konusunun çözümünün iki halkın kalkınma çabalarına, Ada’nın refahına katkı sağlayacağına, Anavatan Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesine, bölgede barış ve istikrarın tesisine ciddi katkı sağlayacağına biz de inanıyoruz. Dileriz bu samimi tutumumuz ve insani önerilerimiz 2024 yılında karşılık bulur”.

Tatar, her ne isterse olsun Kıbrıs Türk halkının, 2024 yılında uluslararası camiada yerini alması, Türk Devletleri Teşkilatı ülkeleri ile samimi ilişkilerini geliştirmesi için Anavatan Türkiye’nin desteği ve halkla birlik beraberlik halinde mücadele etmeye devam edeceklerini de belirtti.

Gerek pandemi süreci, gerekse dünyada yaşanan savaşların tüm dünya ekonomisini vurduğu gibi KKTC’yi de önemli oranda etkilediğini vurgulayan Tatar, “Ekonomik kalkınma için, Devlet, hükümet, halk, ilgili kurum ve kuruluşlar olarak işe dört elle sarılmak ve gereken adımları popülizme yönelmeden atmak gerekmektedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, gerek turizm sektöründe, gerek yükseköğrenimde gerekse emlak ve inşaat sektörlerinde atılacak doğru ve yerinde adımların, ekonominin kalkınmasına öncülük yapacağını da dile getirerek, bu sektörlerde kaliteyi düşürmemek, maddi, manevi ülke menfaatleri çerçevesinde tutum sergilemenin de devletin, hükümet edenlerin ve kurumların en önemli görevlerinden olduğuna işaret etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, mesajında 6 Şubat Depremi ile yaşanan kayıp ve acıları da anımsattı.

Türkiye’nin 10 ilinde büyük yıkıma neden olan 6 Şubat depremi nedeniyle Kıbrıs Türkü’nün de şampiyon meleklerini, ailelerini, öğretmenlerini ve vatandaşlarını kaybettiğini anımsatan Tatar, KKTC’de 49, Türkiye’de ise 50 binin üzerinde cana mal olan, 110 bine yakın insanın yaralandığı ve 1,5 milyon insanın evsiz kalmasına neden olan bu asrın felaketinin yaralarının hiçbir zaman yüreklerden silinmeyeceğini söyledi.

“Allah bir daha böyle bir felaketi bizlere yaşatmasın. Bu konuşma vesilesi ile tekrardan ölenlere rahmet yaslı ailelere başsağlığı ve sabırlar dilerim” diyen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bu duygu ve düşüncelerle tüm insanlığa felaketlerden, kazalardan, sıkıntılardan uzak, sağlık, huzur ve barış içinde geçecek bir yeni yıl dileyerek, herkesin yeni yılını bir kez daha kutladı.

Bir yanıt yazın