Manşet

Cumhurbaşkanı Tatar ile TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ortak açıklama yaptı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Yılmaz’ın siyasetten önceki tecrübelerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gelişmesi ve sürdürülebilir ekonomik yapısı işin önemli olduğunu ifade etti.

Tatar, KKTC’nin zeminini güçlendirmek ve yakalanan ivmeyi daha ileri taşımanın esas amaç olduğunu, kendilerinin şimdi bu yeni siyasetin öncüler olduklarını belirtti.

Daha önce federal bir çözüm için KKTC, halk ve Türkiye’nin desteğinin hep sonuçsuz kaldığını dile getiren Tatar, tüm bunların Kıbrıs Türkü’nü başka bir noktaya taşıdığını anlattı.

İki devletli bir çözüm, eşit uluslararası statünün önemi ve bunların teyidi ile yeni bir açılım olabileceğini söyleyen Tatar, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da KKTC ziyaretinde bunu teyit ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün egemen, bağımsız ve kendi devletiyle bir anlaşama masasına oturabileceğini de kaydederek, ekonomi ve halkın refahını daha ileriye taşımanın herkesin amacı olduğunu belirtti.

Asrın Projesi olan su projesinin ardından daha sürdürülebilir bir elektrik projesine de ihtiyaç olduğunu, uzmanların bunu önerdiğini vurgulayan Tatar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın buna destek belirttiğini vurguladı.

Tatar, “İnşallah yakın gelecekte önemli adımlar atılıp, kablo ile elektrikte enterkonnekte olunması için çalışılır” diyen Tatar, ülkede turizm, hafif sanayi, tarım, ulaşım ve bilişimdeki gelişmeler için adayı ve çevreyi korumak adına, sürdürülebilir bir kalkınma için elektriğin önünün açılmasını sağlamak gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş açılımı ile Gazimağusa’da da gelişmeler olduğunu, bunun yanı sıra sosyal konut, yeni hastane, altyapı yatırımları, duble yollar, Balalan Yenierenköy yolu gibi aşama aşama çevre yollarının daha iyi bir noktaya geleceğini de söyledi.

Tatar ayrıca sağlık siteminin TC Sağlık Sistemi’ne dahil edilmesi beklentisini dile getirerek, Yılmaz’ın tecrübe ve katkılarıyla her şeyin yavaş yavaş yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da ilk yurtdışı ziyaretini KKTC’ye yapmaktan duyduğu onur ve mutluluğu ifade ederek, “geçmişteki birikimle geleceğe yürüyeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini;işbirliği ve Doğu Akdeniz gibi çeşitli konularda değerlendirmelerde bulunduklarını belirten Yılmaz, “Kıbrıs Türkü için yapılacak her çalışmanın apayrı yeri var. KKTC işbirliği sürdürülebilir bir yapıya kavuştu” vurgusu yaptı.

Cevdet Yılmaz, geniş bir heyet ile KKTC’ye geldiklerini ve ilk olarak Ercan Havalimanı’nda incelemelerde bulunduklarını belirtti.

Yılmaz, Ercan havalimanı konusunda önemli bir zorluk bulunmadığını; bütün gayretlerin hızla tamamlanması olduğunu kaydetti ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 Temmuz’da Havalimanı’na inmesi için tüm tedbirlerin alınacağını söyledi.

Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin Kıbrıs Türkü’nün istikbal ve refahı için uğraş verdiğini de vurguladı.

Kıbrıs Türkü’nün ambargoları yıkacağını ve dünyaya açılacağını kaydeden Yılmaz, “birlikte bütün bu sorunları aşacağız. sabırla bu süreçleri atlatacağız. Kıbrıs Türkü egemen bir devlet ve millet olarak uluslararası hukuk çerçevesinde hak ettiği yeri alacaktır”dedi.

Gözlemci üyeliğin önemli bir adım olduğuna işaret eden Yılmaz, Türkiye’nin Kıbrıs Türkünü desteklemeye devam edeceğini vurguladı.

Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen depreme de değinen Yılmaz, depremde dayanışma ruhu için kapılarını açan tüm Kıbrıs Türkü’ne teşekkür etti ve hayatını kaybedenlere rahmet diledi.

Bir yanıt yazın