Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar: İngiltere’nin saygın bir devlet olarak böyle bir katliama destek olmaması gerekir

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İngiltere’nin İsrail’e destek için Güney Kıbrıs Rum kesimindeki üslerini kullandığı iddialarını değerlendirdi.İddiaların hoş olmadığını vurgulan Tatar, “İngiltere’nin saygın bir devlet olarak böyle bir katliama destek olmaması gerekir.” dedi.

Ada’nın, İsrail’in Filistin’e zulmüne alet edilmesini KKTC ve Rum kesiminin kesinlikle tasvip etmeyeceğini vurgulayan Tatar, “Tabii Kıbrıs’tan bu müdahaleyi yaptıysa bu daha da kötü çünkü Kıbrıs bizim vatanımız. Kıbrıs Türk halkı böyle bir olayı kınar, asla tasvip etmez. Yani kendi doğduğumuz, büyüdüğümüz kendi vatanımızda buralardan böyle bir vahşete, böyle bir zulme alet olmak ve bunu Kıbrıs’tan yapmak bizi üzer.” diye konuştu.

İngiltere’nin 1990’lı yıllarda Ada’daki üsleri kullanarak Irak’a müdahale ettiği iddialarını da hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün İngiltere’nin aldığı üsler karşılığında garantörlük sorumluluklarını yerine getirmesini beklediğini vurguladı. Tatar, “İsrail’in bu saldırılarını kınıyoruz. Kıbrıs Türk halkı olarak elbette rahatsızlığımızı en üst düzeyde ben ve diğer makamlar ifade etmiştir. Mazlum sivil halka, çoluk çocuğa, yaşlıya her türlü orantısız güç karşısında bu şekilde bir saldırı ve on binlerce insanın ölümüne yol açabilecek bu şiddeti, bu vahşeti kınıyoruz.” dedi.

Tatar, İngiltere’nin Ada’daki iki üssüne gemi, uçak ya da asker konuşlandırabileceğini ancak bunun bölge genelinde bir takım “sakıncaları” olabileceğini dile getirdi.Ada’daki üslerin İsrail’e destek için değil de insani yardım ve kurtarma operasyonları için kullanılmış olmasını ümit ettiğini vurgulayan Tatar, “1000 İngiliz askerinin, barış ve insanlığın ihtiyacı için, (bölgedeki) kurtarma operasyonları için getirildiği ifade edilmiştir. İnşallah öyledir. İnşallah İsrail’in Gazze’deki sivil halka, çoluk çocuğa yönelik saldırılarına bir destek olunmaz.” dedi.

Tatar, Ada’daki üslerini İsrail’in Gazze’ye saldırılarına destek için kullandığı iddia edilen İngiltere’nin “Kıbrıs’ta Türkler öldürülürken seyirci kaldığını” da anımsattı.

Bir yanıt yazın