Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, New York ziyareti öncesi Özel Temsilci Stewart’ı kabul etti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart’ı kabul etti.

Görüşmenin ardından basına açıklama yapan Özel Temsilci Stewart, Kıbrıs Türk halkının Kurban Bayramını kutladı.

Önümüzdeki hafta BM Güvenlik Konseyine Kıbrıs’taki gelişmeler hakkında bilgi vermek ve görüşlerini aktarmak üzere adadan ayrılacağını kaydeden Stewart, bu toplantı öncesi Cumhurbaşkanı Tatar ile iyi bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise,12 Temmuz’da Güvenlik Konseyi’ne Kıbrıs raporunu sunacak olan Stewart ile adadaki son durumları değerlendirdiklerini kaydetti.

Kıbrıs’ta egemen eşitlik ve eşit ulusal statünün teyidi ile resmi müzakere sürecine geçilebileceği belirten Cumhurbaşkanı Tatar, bu bağlamda Kıbrıs Türk halkının çok önemli açılımlarının olduğun vurguladı.

Kıbrıs’ta üç egemen taraf olduğun, bunların Kıbrıslı Türkler, Kıbrıslı Rumlar ve adada iki egemen üsse sahip olan İngiltere olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Ama maalesef hala daha Kıbrıslı Türklerin egemenliği tartışılmaktadır. Bu bizim tarafımızdan asla kabul edilemeyeceğini ve resmi bir müzakere sürecine geçilecekse bizim egemen eşitliğimizin, eşit uluslararası statümüzün, ki iki devletin işbirliği ile bir anlaşma olacağı için bu bir anlamda KKTC’nin kabulüdür, ancak bu çerçevede resmi müzakerelerin başlayacağını detaylarıyla Stewart ile tartıştık” dedi.

Rum Liderin geçtiğimiz haftalarda BM Genel Sekreteri ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini, eşitlik ilkesi gereği kendisinin de bu yönde bir talebi olduğunu ancak henüz bir görüşmenin gerçekleşmediğini Stewart’a ilettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Özel Temsilcinin birkaç gün içerisinde böyle bir görüşmenin gerçekleşeceği yönünde kendisine bilgi verdiğini söyledi.

Nihai bir çözüm için Kıbrıs’ta şu anda ortak bir zemin olmadığını Stewart’a ilettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı, ancak teknik komiteler üzerinden her iki tarafın da faydasına olacak bir takım süreçler yaşandığını söyledi.

Yeni kapıların açılması konusunu da görüşmede gündeme getirdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Haspolat kapısının açılmasının hem yeşil hat tüzüğü bağlamında ticarete katkısı olacağını hem de Metehan sınır kapısındaki geçişlerin rahatlayacağını söyledi.

Bu konuda Özel Temsilci Ergün Olgun’un Rum tarafı ile görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Cumhurbaşkanı, Kıbrıs’ta iki halkın barış ve huzur içinde yaşarken her iki tarafın faydasına olacak gelişmeleri hayata geçirmek istediklerini kaydetti.

Bir yanıt yazın