Kıbrıs

Dışişleri Bakanlığı, Kasulidis’in ifadelerine sert yanıt verdi

Dışişleri Bakanlığı, Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Kasulidis’in, sözde “Güven Yaratıcı Önlemler” paketi üzerinden sarfettiği sözleri değerlendirdi.

Açıklamada, Kasulidis’in sözlerinin en hafif ifadeyle “samimiyetsizlik göstergesi” olduğu kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Kıbrıs meselesi bir statü meselesidir. Uluslararası toplumun Kıbrıs Rum tarafına tüm adanın “devleti ve temsilcisi”, Kıbrıs Türk halkına ise sözkonusu “devlette bir toplum” olarak muamele etmesi, Kıbrıs sorununun özünü teşkil etmektedir. Bu haksız muameleden cesaret alan Kıbrıs Rum tarafının yegane amacı, sözde “Güven Yaratıcı Önlemler” marifetiyle sorunu özünden uzaklaştırmak ve statükonun kendilerine sağladığı konfor alanını muhafaza etmektir. Kıbrıs Rum tarafının sözde “Güven Yaratıcı Önlemler” önerisi ile egemenliğini ülkemize yaymaya çalışması kabul edilemezdir. Kıbrıs Türk tarafı iki Devletin egemen eşitliği temelinde tasarlanacak farklı konulardaki işbirliğini ise desteklemektedir.” İfadelerine yer verildi.

 

“Bugün, adada iki Devlet olduğu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti’nin mutlak egemenliğinde bulunan topraklar üzerinde tek yetkili Devlet olduğu inkar edilemez bir gerçektir” denilen açıklamada, Kapalı Maraş’a ilişkin açılımların da mülkiyet hakkına mutlak saygı gösterilerek Hükümetimiz tarafından yapılmakta olduğunun altı çizildi.
Gerek Rum Yönetimi’nin gerekse Birleşmiş Milletlerin bu ve buna benzer konulardaki tek muhatabının KKTC Devleti olduğu vurgulanan açıklamada, KKTC Topraklarının bir parçası olan Kapalı Maraş’taki Kıbrıs Türk egemenliğinin devredilmesinin görüşmeye açık bir konu olmadığı vurgulandı.

 

Bir yanıt yazın