Türkiye

Düzensiz göçle mücadele toplantısı gerçekleştirdi. KKTC’de “Göç Merkezi” oluşturuluyor

Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında düzensiz göçle mücadele ve KKTC vatandaşlarına konsolosluk yardımı sağlanması konularında çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda Ttürkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden heyetler bugün toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının ardından İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler ve Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim ortak basın toplantısı düzenlendi.

İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, KKTC’nin güvenli ülke konumunun ve halkın güvenliği için yürüttükleri çalışmaları belirli bir noktaya getirdiklerini belirterek, düzensiz göçle ilgili İçişleri Bakanlığı bünyesinde göç merkezi kurulması konusunda karar alındığını açıkladı.

Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim de düzensiz göç alanında KKTC’nin kendi çıkarını savunmasında her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.

İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler ile Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Lefkoşa’da gerçekleştirdikleri düzensiz göçle mücadele toplantısı sonrasında ortak basın toplantısı yaptı.

İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, önceden başlayan çalışmaları bir noktaya getirmek adına verimli bir gün geçirdiklerini ifade ederek, KKTC’nin kamu güvenliği ve huzuru adına büyük bir mücadele içinde olduklarını söyledi.

Son zamanlarda kamu güvenliğinin korunması adına birçok adım atıldığına işaret eden Öztürkler “KKTC’nin güvenli ülke konumunun ve insanlarımızın güvenliği için yürüttüğümüz ve büyük bir kısmı düzensiz göç ve kayıtsızlıkla ilgili olan çalışmaları belirli bir noktaya getirdik” dedi.

Çalışmaların temelinde olan düzensiz göçle ilgili İçişleri Bakanlığı bünyesinde göç merkezi kurulmasıyla ilgili karar aldıklarını açıklayan Öztürkler, ülkeye gerek öğrenci gerek çalışma izinli gelip düzensiz konumda olanların tespiti ve ardından bunların koordinesi ile ilgili çalışacak bir merkezin kurulmasını arzuladıklarını ifade etti.

Öztürkler “Türkiye Cumhuriyeti’nin birikimi ve tecrübelerinden yararlanmak ve bu konuda adım atmak için yaptığımız çalışmalarda Türkiye Cumhuriyeti’nin bizlere desteği tam. Bu konudaki bilgi birikimlerini bizlere aktararak daha koordineli çalışabilmek adına bu çalışmaları yürüttük” dedi.

E-vize otomasyon sisteminin de sonuna geldiklerini belirten İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, bu sistemin de doğru ve planlı bir şekilde çalışabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC dış temsilciliklerinin yürütecekleri çalışmalar bulunduğunu söyledi.

KKTC’nin vize uyguladığı ülkelerin sayısının artırılması adına da kararlar ürettiklerini açıklayan Öztürkler, “Bakanlar Kurulu’ndan da karar üreterek üçüncü ülkelerden gelenler için de vize uygulamamızı genişleteceğiz” dedi.

KKTC’nin gelişmesiyle birlikte ülkeye gelişler ve taleplerin arttığına dikkati çeken Öztürkler, gelişler ve taleplere doğru cevap verebilmek adına çalışmalar yürüttüklerini anlattı ve yapılan çalışmaların önemi sonuçlar doğuracağına ve KKTC’nin daha güvenli ve huzurlu bir noktaya geleceğine inançlarının tam olduğunu söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Serim de, göreve gelmesinin ardından ilk ziyaretini KKTC’ne gerçekleştirdiğini belirtti.

Serim, Türkiye yüzyılında milli dava Kıbrıs’ın öncelikleri olmaya devam edeceğini vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından ortaya konulan vizyona desteklerinin tam olduğunu söyledi.

“Kıbrıs Türk tarafının ve Rum tarafının müzakere masasına ancak iki eşit olarak oturmaları halinde bu süreçten bir sonuç alınabileceğini tekrardan vurgulamak isterim” diyen Serim, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın göç konusunda yaptığı işbirliği önerisini de desteklediklerini ve AB ile olan temaslarında gündeme getirdiklerini ifade etti.

KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’nda ve KKTC Cumhuriyet Meclisinin Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi’nde gözlemci üye statüsü almasından büyük memnuniyet duyduklarını da dile getiren Serim, bu üyeliklerin KKTC’ye özellikle ekonomi konusunda getirisi olacağının görüleceğini söyledi.

Serim, “KKTC’nin Türk dünyası ile bütünleşmesi ve haksız izolasyonların sonlanması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

KKTC vatandaşlarına konsolosluk yardımı konusunda anlaşmayı da imza aşamasına getirdiklerini anlatan Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Serim, KKTC vatandaşlarını Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından ayrı görmediklerini belirtti.

Yyaptıkları görüşmelerde tüm dünyanın ortak sorunu haline gelen düzensiz göç konusunu kapsamlı bir şekilde ele aldıklarını anlatan Serim, düzensiz göçün tek başına bir ülkenin altından kalkamayacağı bir sorun olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin düzensiz göçle mücadelede konusunda çok büyük tecrübesi olduğunu dile getiren Serim, düzensiz göç alanında da KKTC’nin kendi çıkarını savunmasında her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.

Bir yanıt yazın