Kıbrıs

Ercan Havalimanı’nda bir ilk:THY’ye ait Airbus A350-900 tipi geniş gövdeli yolcu uçağı Ercan Havalimanı’na indi – Zımba Haber

Türk Hava Yolları’na ait 329 kişilik Airbus A350-900 tipi geniş gövdeli yolcu uçağı yeni Ercan Havalimanı’na tarifeli seferlere başladı…

329 kişilik Airbus A350-900 tipi geniş gövdeli yolcu uçağı, bu sabah Ercan Havalimanı’na indi…

İstanbul’dan 258 yolcu ile kalkan TK960 sefer sayılı uçak, Ercan Havalimanı’na inişinde su takı ile karşılandı.

Uçağın Ercan Havalimanı’na ilk kez inişi nedeniyle, terminal binasındaki giden yolcu salonunda tören düzenlendi.

Törene Başbakan Ünal Üstel, Başbakan yardımcısı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Türk Havayolları yetkilileri ve turizm alanında faaliyet gösteren bazı örgütlerin temsilcileri katıldı…

Törende, uçuş ekibine çiçek takdim edilerek, pasta kesildi…

Törende ilk konuşmayı yapan Türk Hava Yolları’nın Ortadoğu ve Kıbrıs Başkan Yardımcısı Erol Şenol, kendisi için çok değerli ve anlamlı bir gün olduğunu ifade etti.

Havacılık ve turizmle ilgili gelişmeleri kendilerinin de yakından takip ettiklerini belirten Şenol, İstanbul’da yeni havalimanı yapıldığı zaman yolcu sayısı ve uçuş sayılarını artırdıklarını ve Türkiye’yi dünyanın başka bölgelerine bağladıklarını, KKTC’de de yeni havalimanının bu amaca hizmet edeceğini söyledi.

Şenol, Anadolu Jet’in de KKTC’ye sefer sayılarının artırılacağını belirtti.

Şenol, “Turizmi desteklemek için öğrencileri Kıbrıs halkının daha ulaşılabilir fiyatlarla daha iyi bir hizmet alabilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Türkiye’den de buraya kültür turlarını artıracağız” dedi.

KKTC’deki yetkililerin ülkedeki sivil havacılığın gelişmesi için çok büyük emek ortay koyduklarına da işaret eden Şenol, Türk Hava Yolları olarak kendilerinin de gereğini yapacaklarını ve taşın altına ellerini sokacaklarını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da, “Bizim için çok önemli bir gün” diyerek her zaman dillendirdikleri büyük gövdeli uçağın Ercan Havalimanı’na inmesine vesile olan pilot ve hosteslere teşekkür etti.

Ataoğlu “Yeni Havalimanı’nın açılması ve yeni pistin var olması nedeniyle müjdesini ilk günden verdikleri sözleri hatırlayan birisi olarak beni gerçekten çok mutlu etti. THY’ye çok teşekkür ederim. Mevcut havayolu şirketleri ve bundan sonra oluşacak olan havayolu şirketlerine ülkeye yapacakları katma değerden dolayı teşekkür ederim. Anavatan Türkiye’den ülkemize gelecek herkesin çok rahat bir şekilde gelebilmesi ve uçak bilet fiyatlarına yansıyacak her şeklin hayata geçmesi için bizler canla başla uğraşırken bunu yaşadık ve bu büyük gövdeli uçağın da artık ülkemize gelmeye başlaması sonrasında hedeflerimize artık yavaş yavaş ulaşmaya başladığımız görmek bizi mutlu ediyor” diye konuştu.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da, yeni Ercan Havalimanı’nın açılmasının KKTC’nin bir vizyonu ve bir prestij projesi olduğunu söyledi.

KKTC olgusuna karşı çıkan KKTC’yi hazmedemeyen ve KKTC’nin bir başarı hikayesi yazmasını arzu etmeyen kişi, kurum ve çevrelerin Havalimanı’nın itibarsızlaştırılması için açıldığı günden itibaren olmadık iddialarda bulunduklarını dile getiren Arıklı, “Daha dün mecliste bir milletvekili alay edercesine hani geniş gövdeli uçaklar inecekti diye sordu. Anında cevabının verdik, buyurun gelin yarın sabahleyin geniş gövdeli uçağı birlikte karşılayalım dedik ama maalesef arkadaşlarımız sınıfta kaldılar” dedi.

Arıklı “Geniş gövdeli uçağın Ercan Havalimanı’na inmesi önceleri bir hayaldi. Uçak sayısının artması, uçak şirketlerinin sayısının artması bizim için önemli çünkü bilet fiyatlarının yüksekliğinden herkes şikayet ediyor. Bunu önlemenin yolu, uçak sayısı ve şirketlerin sayısının artması ve rekabet ortamının oluşmasıdır.” diye konuştu.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu da “Bu bir hayaldi gerçek oldu, bunu hep birlikte gerçek kıldık” diyerek, bu yapılanların Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıyın diye dünyaya seslenişinin altını dolduran dev yatırımlar olduğunu söyledi.

Feyzioğlu “KKTC bağımsız egemen bir devlettir ve sonsuza dek yaşayacaktır. Bunu ancak bu adaya vurduğunuz mühürlerle ortaya koyabilirsiniz. İçinde bulunduğumuz bu yeni terminal ve THY’nin yıllarca hasretle beklediğimiz geniş gövdeli uçağının indiği yeni pist, KKTC’ye vurulan, “burası Kıbrıs Türkü’nün egemenliğindedir” mührü anlamında geliyor. Heyecanımız bundan, mutluluğumuz bundan” diye konuştu.

Başbakan Ünal Üstel de böylesi güzel bir günü yaşattıkları için THY yönetimi ve çalışanlarına teşekkür etti.

Hükümete geldikleri günden itibaren yarım kalan ne varsa anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin katkılarıyla bitirecekleri sözünü verdiklerini hatırlatan Başbakan Üstel, bu kapsamda yapımı 2012 yılında başlayan yeni Ercan Havalimanı’nın hükümetin koyduğu irade, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi’nin katkıları ve anavatanın desteği ile 20 Temmuz’da halkın hizmetine açıldığını söyledi.

“Ercan Havalimanı dünyaya açılan en büyük penceremiz” diyen Üstel şunları söyledi;

“Ercan Havalimanı’nın açılmasıyla uçak seferlerinin artırılacağı ve eski havalimanına inemeyen büyük gövdeli uçakları indireceğiz, daha çok turist ve insan getireceğiz ve maliyetleri aşağıya çekeceğiz dedik. Bütün bunları yaparken de ekonomik çarkları çevireceğiz dedik. Ve hep şunu dedik 2024, 2023’den daha iyi olacak… o yüzden mutluluğumuz bu. Bugün hep düşündüğümüz büyük gövdeli uçağın gelmesi bizlerde bir heyecan yaratmıştır”

Başbakan Ünal Üstel, KKTC halkına bu güzellikleri yaşattıkları için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da teşekkürlerini iletti.

Üstel “Bugün gördüğümüz tablo gurur vericidir. Bundan sonra KKTC’nin daha da ileriye gitmesi için biz hükümet olarak elimizden gelen gayreti ortaya koyacağımızı bir kez daha belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından pasta kesildi…

Türk Hava Yolları her gün İstanbul – Ercan – İstanbul seferlerinden birini geniş gövde uçaklarla yapacak.

BRT

Bir yanıt yazın