Kıbrıs

Erhürman: Ülkedeki kontrolsüz nüfus artışı halkı piyasada yoklaştırdı

Olağanüstü toplantı çağrısı yapılan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun
toplanamaması üzerine anamuhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi basın açıklaması yaptı.
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, CTP olarak iki bağımsız vekilin imzasıyla olağanüstü toplantı için dilekçe verdiklerini, iktidarın katılmaması nedeniyle nisabın sağlanamadığını ve toplantının yapılamadığını belirtti.
Meclisi bu olğanüstü toplantı gerçekleşene kadar toplanmaya çağıracaklarını ifade eden Erhürman, 24 Ağustos Perşembe günü toplantının gerçekleşmesi için yeniden dilekçe verdiklerini kaydetti.
Basın toplantısında ekonomik sıkıntılara değinen Tufan Erhürman, alım gücünün yerlerde olduğunu ve bunu her kesimin hissettiğini söyledi.
Erhürman, Kıbrıs Türk halkının artık ev, araba alamaz duruma geldiğini; ev kirasını bile ödeyemediğini hatta marketten günlük ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz duruma geldiğini belirterek, hükümeti bu konulara kayıtsız kalmakla eleştirdi.
Fiyatların artmaya devam ettiğine işaret eden
CTP Genel Başkanı, bunun sebebinin ülkedeki yabancılar olduğunu söyledi.
Erhürman, “ülkedeki kontrolsüz nüfus artışı halkı piyasada yoklaştırdı. Yani biz sadece yoksullaşmıyoruz bir de yoklaşma yaşıyoruz. Biz aslında yok hükmündeyiz” dedi.
Erhürman,
CTP’nin yabancılara yönelik mülk sınırı için yasa çalışması hazırlığında olduğunu söyledi.
Ülkede bir nüfus politikası olmamasını eleştiren Tufan Erhürman, bunun mülkiyette, eğitimde, sağlıkta, hapishanede, trafikte, altyapıda ve çevre sorunlarında gün yüzüne çıktığını belirtti.
Ercan Havalimanı’ndaki ek sözleşmeyle ilgili de eleştirilerde bulunan Erhürman, ilgili şirkete mücbir sebeple 59 milyon Euro ödeme öngören ek sözleşmeyi bir hafta 10 gün içinde yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Tufan Erhürman, sözkonusu ek sözleşmede ilgili şirketin Ercan’ı işletme süresinin 2051’de, hükümetinse 2042’de tamamlanacağı konusunda uzlaşmazlık yaşadığı ve bu uzlaşmazlığın da KKTC mahkemelerinde değil, Türkiye Devlet Hava Meydanları İşletmelerinin’nin kuracağı tahkim bünyesindeki hakem heyeti tarafından çözümleneceğinin belirtilmesini eleştirdi.
Erhürman, “Yani yargı da by-pass edilmeye çalışılıyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Kaldı ki tahkim bizim anayasamızda yer almamaktadır” dedi.
Yaşananlar karşısında, Meclisi olğanüstü toplantıya çağırmaya devam edeceklerini ifade eden Erhürman, “biz sadece meclisi olağanüstü toplantıya çağırmakla kalmayacağız. Meclis mücadele araçlarından sadece biridir. Bundan sonra yeni bir eylem sürecine girilecek. Tüm kesimlerden sivil toplum örgütleriyle ortak yol belirleyeceğiz. Bu eylemlilik sürecini paydaşlarımızla yapacağız.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın