DünyaManşet

Fransa Cumhurbaşkanı:”Düzeni yeniden sağlayın”

Fransa’da 17 yaşındaki bir gencin polis kurşunuyla öldürülmesinin ardından başlayan protestolar 6. günde de devam ediyor. Başkent Paris’in güneyindeki “L’Hay-les-Roses” bölgesinin Belediye Başkanı Vincent Jeanbrun’un evi protestocuların saldırısına uğradı. Araçla içeri giren protestocular evi ateşe verdi. Jeanbrun’un eşi ile 5 ve 7 yaşlarındaki iki çocuğu yaralandı. Öldürülen gencin ailesi sükunet çağrısında bulunurken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hükümete ülkede düzenin yeniden sağlanması için her şeyi yapma talimatı verdi

MACRON’DAN TALİMAT: Fransa’da 17 yaşındaki Cezayir kökenli gencin polis kurşunuyla ölümünün ardından başlayan protestolar 6. günde de sürerken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkedeki durumu görüşmek üzere Başbakan Elisabeth Borne, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin de aralarında olduğu bakanlarla Elysee Sarayı’nda bir araya geldi.ısında bulunurken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hükümete ülkede düzenin yeniden sağlanması için her şeyi yapma talimatı verdi.

Macron, toplantıda bakanlara, ülkede düzenin ve sükunetin yeniden tesis edilmesi için her şeyi yapma talimatı verirken, Fransa’da neler olduğunu anlamak için uzun vadeli bir çalışma başlatmalarını istedi.

Protestoların başladığı 27 Haziran’dan bu yana göstericiler özellikle geceleri Paris dahil birçok kentte havai fişeklerle protesto gösterisi düzenliyor. Sosyal medyada yer alan görüntülere göre, başkent Paris başta olmak üzere Marsilya, Lyon, Strazburg, Nice dahil birçok kent olaylı gösterilere sahne oluyor. Göstericilerin çocunluğunu ise gençler oluşturuyor.

Strazburg, Rennes, Vennisieux kentlerinde yüzleri maskeli göstericiler protestolara müdahale için alana gelen polislere havai fişeklerle saldırdı.

Twitter’dan paylaşılan görüntülerde Paris’te de göstericilerin devriye atan motorlu polislere havai fişek fırlattığı, polislerin saldırı nedeniyle hızla alandan uzaklaştığı görülüyor.

Polis, kısmen tahliye edebildiği turistik Şenzelize Caddesi’nin etrafında devriyeler atarak yağma ve talanları engellemeye çalışırken ara sokaklarda da polisle göstericiler arasında çatışmalar yaşanıyor.

Protestoların beşinci gecesinde kamusal alanda 871 nokta kundaklandı, 577 araba yakıldı, 74 bina hasar gördü.

Genci öldüren polis açığa alınmış ve tutuklu olarak yargılanmasına karar verilmişti.

Ayrıca Paris, Marsilya, Lyon dahil birçok kentte düzenlenen protestolarda talan ve yağmalama olayları yaşanmış, 10 kadar kentte saat 21.00’den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Bir yanıt yazın