Sağlık

GAÜ Öğr. Gör. Güllüelli “Aşılama milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı sağlık müdahalelerinden birisidir”

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Hemşirelik ve Ebelik Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Dr. Emine Güllüelli  24-30 Nisan Aşı Haftası dolayısı ile mesaj yayımladı.

Dr. Güllüelli, aşılamanın  her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden birisi olduğunu kaydetti.Aşıların sağlık alanında 20. yüzyılın en önemli başarılarından biri olarak kabul edildiğini vurgulayan Güllüelli,  aşılamanın  enfeksiyon hastalıklarından korunmada önemli bir yer tuttuğunu ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl 2-3 milyon kişinin aşı ile önlenebilir enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çeken Güllüelli, “Dünya genelinde aşılama oranlarının artırılmasıyla bu ölümlerin yarı yarıya azaltılması mümkündür. Enfeksiyon hastalıklarında aşı, en önemli korunma yollarından biridir. Covid-19 pandemisi bunu bir kez daha tüm dünyaya göstermiştir. “ dedi.

Güllüelli, aşılanmamış kişilerin ,  toplum içerisindeki bağışıklığı zayıf,  kanser hastası, yeni doğan, organ nakli yapılmış milyonlarca riskli kişinin sağlığını da tehlikeye soktuğunu vurguladı.

Güllüelli, “Aşılama hizmetleri her çocuğun hakkıdır, yüksek aşılama oranlarına ulaşmak  güçlü sağlık uygulamalarını gerektirir. Rutin aşılama hizmetleri yaşamın başlangıcında sağlık hizmetlerine erişim için en erken temas noktasıdır ve her çocuğa hayatının en erken döneminden yaşlanıncaya kadar sağlıklı bir yaşam şansı sunar.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın