KıbrısManşet

Gufi, Türkiye’de görüldü…

 

Ülkemizde bulunan en zehirli yılan olan Koca Engerek yılanı (Diğer adıyla Kıbrıs Engereği veya Gufi), Türkiye’de görülmesiyle gündemi meşgul etmeye devam ediyor.

 

Gufi, Türkiye’deki haber siteleri ve gazetelerde “Türkiye’nin en zehirli yılanı” başlıklı haberle büyük ilgi uyandırdı.

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde, “Türkiye’nin en ölümcül yılanı” denilerek yapılan haberlerde, nesli tükenmekte olan Koca Engerek yılanının görüldüğü belirtildi. Ağacın üzerinde görülen yılan cep telefonu ile kayıt altına alındı.

Açıklamalarda: “Tek ısırığının bile insanı öldürmeye yettiği bilinen koca engerek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da, Doğu Akdeniz Bölgesinde habitatın uygun olduğu alanlarda yaşıyor. Nesli tükenmekte olan bu sürüngenler, yüksekliği bin 500 metreye kadar alanlarda barınabiliyor. Şimdiye kadar çok nadir görülen koca engerek, Çemişgezek’e bağlı Erkalkan köyünde görüldü. Ağacın üzerinde görülen yılan Tulgay Daşhan, tarafından cep telefonu ile kayıt altına alındı.” dendi.

KIBRIS’IN EN ZEHİRLİ YILANI “GUFİ”

Kıbrıs’ta, mevcut kayıtlara göre 6 farklı yılan türü bulunuyor. Bunların; ‘Kör Yılan, Kara Yılan, Sikkeli Yılan, Kedi Gözlü Yılan, Çukurbaşlı Yılan ve Koca Engerek yani halk arasında bilinen ismiyle GUFİ’dir. Bu türler arasında sadece 3 tanesi zehirlidir. Kedi Gözlü Yılan ve Çukur Başlı Yılan yarı zehirli yılanlardır. Fakat insan için tehlikeli ve ölümcül olanı sadece Gufi’dir.

Bir yanıt yazın