Dünya

“Guterres Çerçevesi yeniden müzakere edilmemeli”

Rum Yönetimi eski Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Kıbrıs sorununun çözüm sürecinin Crans Montana’da kaldığı yerden devam etmesini umut ettiğini, ancak Guterres Çerçevesi’nin “iyi unsurların yeniden elde edilemeyeceği” için müzakereye açılmaması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Kasulidis, “Madem müzakerelerin Crans Montana’da kaldığı yerden devam etmesini istiyoruz, neden bu başlıkları tekrar açmak istiyoruz? Bu konular Crans Montana’da kapandı” şeklinde konuştu.

Kathimerini gazetesi ile Kıbrıs sorunu ve Güney Kıbrıs’ın iç siyasetine ilişkin bir söyleşi yapan Kasulidis, Rum Yönetimi Başkanı Hristodulidis’in, Guterres Çerçevesi’nin yeniden müzakere edilmesi fikrine katılmadığını dile getirerek, çerçevede yer alan olumlu unsurları bir daha karşılarında bulamayabileceklerine işaret etti.

Hristodulidis’in, AB’nin müzakerelere daha etkin katılımı girişimine destek veren ve bunun hayat bulmasını istediğini kaydeden Kasulidis, ancak bu girişimin önünde çok büyük engeller bulunduğunu vurguladı.

Kasulidis, bu engellerden ilkinin Türkiye’nin bunu reddetmesi olduğunu ifade ederken, ikinci önemli engelin ise Avrupa Konseyi’nin dış politika konularında hiçbir zaman birisini atamaması olduğunu vurguladı.
Kasulidis, AB’nin müzakerelerin yeniden başlaması için BM Genel Sekreteri’ni işaret ettiğini de hatırlattı.

Bir yanıt yazın