Kıbrıs

Hasipoğlu:Kıbrıs konusunda tek ses olmanın zamanı geldi

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Kıbrıs konusunda tüm ülkenin tek ses olma zamanının geldiğini söyledi.

Federal çözüm sürecinin sona erdiğini, federal çözüm için 40 yıllık resmi müzakere süreci ile zaten yeteri kadar zaman geçirildiğini, resmi tezin iki devletli çözüm olduğuna işaret eden Hasipoğlu, “KKTC’nin tanınması ve uluslararası düzeyde hak ettiği yeri alması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

’de yayınlanan ‘Burası Önemli 50+1’ programında Levent Kutay’ın sorularını yanıtlayan Oğuzhan Hasipoğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda KKTC’nin tanınma çağrısını değerlendirdi.

Tarihi çağrıyı herkesin sahiplenmesi gerektiğini vurgulayan Hasipoğlu, bu çağrının, yıllarca uzlaşıya varılamayan federal çözüm modelinin de çöktüğünün bir tespiti olduğunu ve çözümün anahtarının da egemen eşitliğimizin kabulünden geçtiğini söyledi.

40 yıllık federasyon görüşme sürecinde bizzat kendisinin 5 yıl müzakere masasında, Kıbrıs sorunu konusunda bir sonuca ulaşabilmesi için yıllardır uğraştığını belirten Hasipoğlu, “4 Cumhurbaşkanı da samimiyetle bir çözüm için uğraştılar, Asıl sorun Kıbrıs Rum tarafıdır. Adanın yönetimini ve zenginliğini paylaşmak istemiyorlar” diye konuştu.

‘Federasyon diye ısrar etmelerine rağmen paylaşıma hazır değiller . İşte biz bunu Muhalefete bir türlü anlatamadık’ dedi.

Hasipoğlu, Kıbrıs’ta iki devletli çözüm modelini benimsediklerini ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da bu doğrultuda seçildiğini hatırlattı.

UBP’nin de geçmişte kırmızı çizgileri saklı kalarak federal çözüm süreçleri içerisinde olduğunu, öneriler yaptığını, ortak anlaşma imzaladığını hatırlatan Hasipoğlu, Türkiye ile resmi teze dönüşen iki devletli çözüm için şimdi sıranın Muhalefette olduğunu ve katkı koyması gerektiğini söyledi.

Hasipoğlu, Rum tarafı nasıl tek ses olup federasyon diyorsa, bizim de tek ses olmamız gerekir. muhalefete ‘iki devletli çözüm’ için birlikte harekete etme çağrısında bulunurken, “bir kez olsun tek ses olup ‘ egemenliğimiz ve eşit statümüz için Mücadele verelim, görülecektir bu şekilde karşı tarafı daha kolay ikna edeceğiz” dedi. Muhalefete bu şekilde bir teklif yapma konusunda kendilerinde bir hak gördüklerini dile getiren Hasipoğlu, zira kendilerinin de müzakere masalarında yıllarca federasyon görüştüklerini, şimdi ise sıranın muhalefette olduğunu yineledi.

Türkiye’nin her daim yanlarında olduğunu belirten Hasipoğlu, “Şu andan itibaren ok yaydan çıktı ve geri dönüşü yok. Kıbrıs meselesi yeni bir boyut kazandı” ifadelerini kullandı.

Hasipoğlu, Rusya’dan 15 Kasım’da KKTC’ye direkt uçuş gerçekleşeceğine yönelik haberlerle ilgili olarak da “Ateş olmayan yerden duman çıkmaz” diye konuştu.

Yerel seçimlerin tarihinin 25 Aralık olarak belirlenirken de aslında Anayasa’nın ihlal edildiğini, ifade eden Hasipoğlu, “Yeni seçim tarihi Meclis’te oy birliği ile kabul edildiği ve bir Meclis kararı olduğu için bir sorun yaşanmayacak” dedi.

UBP Genel Sekreteri Hasipoğlu, gelecek ayın içinde UBP’nin belediye başkan adaylarının netleşmiş olacağını da sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın